A középrétegek is a szakadék szélén

A 2017-es költségvetés a cserbenhagyás költségvetése, ugyanazt a politikát jeleníti meg, amely tovább szélesíti a szakadékot a jómódú kiváltságosok és a létválságban élő milliók között – jelentette ki sajtótájékoztatón Tóbiás József.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője rámutatott, hogy a következő költségvetés a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé teszi, és a középrétegek is fenyegetett társadalmi csoporttá válnak. A Fidesz ezt nem érti, és nem hajlandó változtatni az eddigi politikáján – figyelmeztetett, és leszögezte, hogy a magas jövedelműeknek nagyobb arányban kéne szerepet vállalniuk a költségvetés finanszírozásában, a Fidesz pedig ennek éppen az ellenkezőjét képviseli.

Európában egyedül Magyarországon van egykulcsos személyi jövedelemadó

A politikus az igazságtalanság szinonimájának nevezte, hogy egy minimálbéres ugyanolyan arányban vesz részt az ország finanszírozásában, mint az ötmilliós fizetéssel rendelkező jegybankelnök vagy éppen Polt Péter felesége.

A cserbenhagyás költségvetése lehetővé teszi, hogy a közpénzpazarlással és közpénzeltüntetéssel hírhedté váló Matolcsy György 150 százalékos fizetésemelésben részesüljön, míg a nyugdíjemelésre kevesebb, mint egy százalékot szán a kormány – hangsúlyozta Tóbiás József, aki rávilágított, hogy a eszerint már a kormány sem hisz Matolcsynak, hiszen a jegybank 2017-re kiadott prognózisa 2,4 százalékos inflációval számol. Tehát, amit a nyugdíjasok kapnak, az megalázó, és már önmagában a cserbenhagyást jelenti – mondta.

Gyógyszerár-támogatás, szociális ellátás, családvédelem, oktatás, egészségügy

A kormány fennen hirdeti, hogy mennyi pénzt szán a jövő évben ágazatonkénti plusz forrásként, de ez ágazatonként pontosan 300 milliárddal kevesebb, mint amit az elmúlt években elvettek – elemezte a helyzetet a pártelnök, és követelte, hogy legalább azt adják vissza, amit 2010 óta kivontak ezekből az ágazatokból.

A jó iskolákért, a hozzáférhető egészségügyi ellátásért módosító indítványokat kell benyújtani, mondta Tóbiás József, kijelentve, hogy hiányoznak azok a források, amelyek stadionokra, könyvkiadásra, zongorákra, ingatlan-beruházásra mentek el.

Mint mondta, elfogadható, ha a kormány tudományosan alá tudja támasztani, hogy egy stadionban is lehet gyógyulni, de az orvostudomány mai állása szerint az egészségügy kórházakból, orvosokból, ápolókból, személyzetből és megfelelő felszerelésekből áll. 

Kapcsolódó párttagok