A középrétegek is a szakadék szélén

A 2017-es költségvetés a cserbenhagyás költségvetése, ugyanazt a politikát jeleníti meg, amely tovább szélesíti a szakadékot a jómódú kiváltságosok és a létválságban élő milliók között – jelentette ki sajtótájékoztatón Tóbiás József.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője rámutatott, hogy a következő költségvetés a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé teszi, és a középrétegek is fenyegetett társadalmi csoporttá válnak. A Fidesz ezt nem érti, és nem hajlandó változtatni az eddigi politikáján – figyelmeztetett, és leszögezte, hogy a magas jövedelműeknek nagyobb arányban kéne szerepet vállalniuk a költségvetés finanszírozásában, a Fidesz pedig ennek éppen az ellenkezőjét képviseli.

Európában egyedül Magyarországon van egykulcsos személyi jövedelemadó

A politikus az igazságtalanság szinonimájának nevezte, hogy egy minimálbéres ugyanolyan arányban vesz részt az ország finanszírozásában, mint az ötmilliós fizetéssel rendelkező jegybankelnök vagy éppen Polt Péter felesége.

A cserbenhagyás költségvetése lehetővé teszi, hogy a közpénzpazarlással és közpénzeltüntetéssel hírhedté váló Matolcsy György 150 százalékos fizetésemelésben részesüljön, míg a nyugdíjemelésre kevesebb, mint egy százalékot szán a kormány – hangsúlyozta Tóbiás József, aki rávilágított, hogy a eszerint már a kormány sem hisz Matolcsynak, hiszen a jegybank 2017-re kiadott prognózisa 2,4 százalékos inflációval számol. Tehát, amit a nyugdíjasok kapnak, az megalázó, és már önmagában a cserbenhagyást jelenti – mondta.

Gyógyszerár-támogatás, szociális ellátás, családvédelem, oktatás, egészségügy

A kormány fennen hirdeti, hogy mennyi pénzt szán a jövő évben ágazatonkénti plusz forrásként, de ez ágazatonként pontosan 300 milliárddal kevesebb, mint amit az elmúlt években elvettek – elemezte a helyzetet a pártelnök, és követelte, hogy legalább azt adják vissza, amit 2010 óta kivontak ezekből az ágazatokból.

A jó iskolákért, a hozzáférhető egészségügyi ellátásért módosító indítványokat kell benyújtani, mondta Tóbiás József, kijelentve, hogy hiányoznak azok a források, amelyek stadionokra, könyvkiadásra, zongorákra, ingatlan-beruházásra mentek el.

Mint mondta, elfogadható, ha a kormány tudományosan alá tudja támasztani, hogy egy stadionban is lehet gyógyulni, de az orvostudomány mai állása szerint az egészségügy kórházakból, orvosokból, ápolókból, személyzetből és megfelelő felszerelésekből áll. 

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok