A közmunkások nem Fidesz-aktivisták!

Erről Kordás László főtitkár tájékoztatta a sajtót szerdán.

Elmondta, hogy mára 4300 tagja van a szakszervezetüknek, ami megítélésük szerint feljogosítja őket arra, hogy a közmunkabérekről és a szabadságszámítási szabályok megváltoztatásáról tárgyaljanak a belügyi tárcával. Azt is szeretnék elérni, hogy azokon a településeken, amelyeken az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, és nincs más munkalehetőség, minden családban legyen valaki, aki legalább a közfoglalkoztatásban részt vehet.

Hozzátette: érdemi választ várnak Szabó Máté ombudsmannak a közmunkaprogramokkal kapcsolatban még tavaly decemberben megfogalmazott kifogásaira, ugyanis a kormány adós ezzel. Emellett kezdeményezik, hogy részt vehessenek a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésein.

Kordás László azt is elmondta: igazságtalannak tartják a jelenlegi rezsicsökkentést, mivel az a legmódosabbaknak havi több tízezer forint megtakarítást jelent, a legszegényebbek viszont csak az áramszámlán tudnak megspórolni néhány száz forintot. Ezért a közmunkás-szakszervezet a rezsicsökkentés igazságosabbá tételéről is tárgyalna a Belügyminisztériummal.

Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a borsodi Krasznokvajda fideszes polgármestere - amint arról ő maga beszélt az ÉszakOnline hírportálnak - közmunkásokkal gyűjteti a Fidesz rezsicsökkentési akcióját támogató aláírásokat.

A szocialista politikus ezt jogszerűtlennek minősítette, hangsúlyozva: a közmunkások nem pártkatonák, Fidesz-aktivisták, ezért elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt bevonja őket aláírás-gyűjtési akciójába, kihasználva, hogy nem mernek ellenszegülni.

Hozzátette: bár Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő kedden a polgármester törvénytelen magánakciójának minősítette a történteket, és azt közölte, hogy az aláírásgyűjtés még nem kezdődött el, az íveket és a feladatot csak a pártközponttól kaphatta meg a krasznokvajdai polgármester.

Nyakó Istvánt arról kérdezték újságírók, hogy Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn a parlamentben az általa elmondott interpellációt követően középső ujját felfelé tartva "bemutatott". A képviselő azt mondta: nem örülnek a történteknek, Szanyi Tibor mozdulata nem való a parlamentbe, mint ahogyan a Jobbik-frakcióból a szocialistáknak címzett beszólások sem. Hozzátette: párttársától nagyobb önmegtartóztatást vár a frakcióvezetés, retorzióra azonban nem kell számítania.