A KSH hozza nyilvánosságra a szegénységi adatokat!

Az MSZP a szegénységi adatok nyilvánosságra hozatalát követeli a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH). Az ellenzéki párt szerint a hivatal vélhetően a kormány kérésére nem mutatta be eddig ezeket az adatokat.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a KSH-nak eddig minden év szeptember 20-ig sikerült nyilvánosságra hoznia azt az éves kimutatást, amely az uniós módszertan szerint írja le, milyen Magyarországon a szegények helyzete.

Most viszont arra hivatkoznak - folytatta -, hogy a hivatalnak nincs pénze, és csak novemberben mutatják be a statisztikákat. A képviselő azt mondta, valószínűleg nem a pénz az oka, hogy nem tették közzé az adatokat, inkább arra gyanakszanak, az Orbán-kormánynak kellemetlen lenne az önkormányzati választás előtt, ha a választók azzal szembesülnének, hogy Magyarország gyorsuló ütemben csúszik lefelé "a szegénység lejtőjén".

Az ellenzéki politikus azt mondta, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat a KSH-tól kapott adatok alapján már közölte, hogy egy év alatt, 2013-ra százezerrel nőtt a szegénységben élők száma.

A politikus felháborítónak nevezte, hogy választási manipuláció eszköze lett a statisztikai hivatal. Megemlítette, hogy a KSH felügyelete Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartozik. Úgy értékelte, Lázár János nem akarja, hogy a KSH-jelentést megismerhessék az emberek, különben nem plakátolhatná ki a Fidesz-kormány, hogy "mennyire jól élünk, és a kormány mennyire jól teljesít".

Bangóné Borbély Ildikó beszélt arról is, hogy minden környező országban csökkent a szegénység. Ismertetése szerint a lakosságon belül a szegények aránya Lengyelországban 26, Csehországban 14,6, Szlovákiában 20, míg Magyarországon 33 százalék.

Az MSZP-s politikus követelte, hogy a KSH ne falazzon tovább a kormánynak, tegye közzé a szegénységi statisztikákat, ellenkező esetben elveszíti megmaradt szakmai hitelét, és a KSH "minden munkatársa narancssárga pártkatonává változik" - fűzte hozzá.