mszp.hu | Belföld | fekete kedd Kúria NVI
2016. március 11. 13:31

A Kúrián múlik a népszavazás ügye

Két beadvánnyal fordultunk a Nemzeti Választási Irodán (NVI) keresztül a Kúriához: kérjük, hogy semmisítse meg a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és utasítsa vissza Erdősi Lászlóné népszavazási indítványát, másrészt azt indítványozzuk, hogy Nyakó István beadványáról lehessen megkezdeni az aláírásgyűjtést.

Mindezt Lukács Zoltán, pártunk alelnöke, és Nyakó István jelentették be sajtótájékoztatón az NVI előtt tartott sajtótájékoztatón.

Erre a Kúriának 90 napja van, de reméljük, hogy ezt nem várják ki – mondta az alelnök, rámutatva, hogy az ügy már túlment egy egyszerű jogi aktuson. A Kúriának kiemelt felelőssége van, feladata nem csupán a törvény betűjének, hanem a törvények szellemének értelmezése.

A döntés látleletet ad majd arról, hogy hazánkban milyen a jogállam állapota – jelentette ki Lukács Zoltán, hozzátéve, hogy az MSZP álláspontja továbbra is az, hogy az NVI-nél törvénytelenség történt. Természetesen a Kúria egy független szerv, és a bíróság döntését mindig tiszteletben kell tartani, de remélhetőleg tisztában vannak felelősségük súlyával: ha úgy döntenek, hogy ilyen módon el lehet járni közügyekben, akkor az a magyar demokrácia és Magyarország jövője szempontjából is nagyon súlyos következményekkel jár – fejtette ki a politikus, aki reményét fejezte ki, hogy bölcs és jó döntés születik majd az ügyben.

Nyakó István az ügy lehetséges kimeneteléről beszélt: a Kúria dönthet úgy, hogy Erdősi Lászlóné népszavazási kérdésének ad zöld utat, de ugyanúgy hitelesítheti Nyakó Istvánét is. Olyan kimenetel sem kizárt, hogy megismétlődik a „fekete kedd”-reggeli jelenet, amikor állítólag sem a rendőrségnek, sem az NVI-nek  nem volt mozgástere az intézkedésre.

A politikus azt is elmondta, hogy az ügy azért is fontos, hogy biztosítsák minden magyar állampolgárnak a népszavazás jogát.