A lakcímnyilvántartás eltörléséről

Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselő, a parlament informatikai albizottságának alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: minden közjogilag hiteles adatbázis a központi lakcímnyilvántartásra épül, így megszüntetése a jogbiztonságot veszélyeztetné.

Az MSZP-s politikus szerint a központi lakcímnyilvántartás hiányában követethetetlenné válnának a választások előtti átjelentkezések, ez pedig választási csalások előtt nyitna utat, ellenőrizhetetlenné téve, hogy valaki nem szavaz-e többször, illetve hogy ez nem válik-e tömegessé.

A kormánypárti politikusok közül elsőként Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszélt arról a napokban, hogy nincs szükség kötelező lakcímnyilvántartásra, majd a Miniszterelnökséget vezető Lázár János támogatásáról biztosította ezt az elképzelést.

Baja Ferenc szerint ugyanakkor értelmezhetetlen Rogán Antalnak az a javaslata, hogy az adatokat a jövőben az önkormányzatok vezessék, ugyanis a lakcímnyilvántartás adatait ma is helyben töltik fel.

Az MSZP-s politikus arra szólította fel a kormányoldalt, hogy ha változtatni akar a lakcímnyilvántartás szabályain, csak szakmai egyeztetéseken kiérlelt módosításokat hajtson végre. "Ha mi elfogadjuk, hogy a belügyminiszter ezeket az adatbázisokat normálisan kezeli, lesz kedves a Fidesz is elfogadni ugyanezt" - mondta.

Ha viszont a Fidesz kizárólag politikai okból változtat a lakcímnyilvántartás rendszerén, az MSZP a hazai jogorvoslati lehetőségek mellett kész nemzetközi fórumokhoz fordulni a választások tisztaságának megőrzéséért - közölte Baja Ferenc.

***

Balról kell leváltani az Orbán-kormányt

Az MSZP-s Baja Ferenc szerint balról kell leváltani az Orbán-kormányt, és a szocialista párt a jövőben sem engedhet ebből a meggyőződéséből.

A képviselő - akinek jelenleg nincs párttisztsége, ugyanakkor az MSZP Szocialista platformját vezeti - szerdai sajtótájékoztatóján az Együtt 2014 választói mozgalom létrejöttével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszul azt mondta: az MSZP támogatottsága 30 százalék feletti, több mint egymilliós tábora pedig baloldali politikát vár tőle.
    
"Értem az összefogás vágyképét (...), de ha a kormányváltásról beszélünk, egy valamit a partnereinknek is világosan kell látni (...): ha valaki viszonylag jelentős támogatottsággal rendelkezik, az nem fókuszálhat a jelenleg nem komoly támogatottságú erők együttműködésére, csak úgy, hogy közben a saját támogatóit megőrzi. Nem lehet úgy leváltani Orbán Viktort, hogy a baloldal hirtelen liberálissá válik vagy középre pozícionálja magát, mert a szavazói el fognak menni mögüle" - fejtette ki. Hozzátette: hiába kérné bárki az MSZP-től, hogy ne a baloldali értékrendet kövesse.
    
"A magyar baloldal sokszor, nehéz körülmények között vállalta, hogy értékeit háttérbe szorítva kormányozza az országot - nehéz elhatározással, nehéz szövetségekben. Sok baloldali szavazót, barátot vesztettünk ezekben a küzdelmekben" - mondta.
    
A politikus közölte, nem adják fel azt a hitet, hogy 2014-ben balról, zsarolásoknak nem engedve váltják le az Orbán-kormányt. "Balról és zsarolásmentesen. Ez a két alappillére annak, amit én mondok" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy magánvéleményét közli.
    
A Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Haza és Haladás Egyesület, az Egymillióan a magyar Sajtószabadságért (Milla) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői kedden, a Milla október 23-ai demonstrációján jelentették be, hogy Együtt 2014 néven választói mozgalmat hoznak létre. Bajnai Gordon azt mondta: ezzel létrejött a politikai közép.
    
Baja Ferenc erre reagálva úgy fogalmazott: örül a kezdeményezésnek, az MSZP pedig továbbra is együttműködésre törekszik minden, a kormányváltásban érdekelt demokratikus szervezettel. Azonban nem tudni, hogy az új mozgalom milyen erős lesz, milyen hatást vált ki, ezt csak a választók dönthetik el, és a különböző szervezetek támogatottsága határozza majd meg, hogy nagyjából egy év múlva ki milyen tárgyalási pozícióban lesz az ellenzéki oldalon - fűzte hozzá.
    
Az MSZP-s politikus elfogadja azt a stratégiát, hogy az Orbán-kormány leváltásához középről és akár jobboldalról jövő szavazatokra is szükség van, véleménye szerint azonban egyelőre megjósolhatatlan, hogy ezek megszerzésére Bajnai Gordonék képesek lehetnek-e.