A magyar emberek biztos megélhetése a tét!

Legyen százezer forint a minimálbér nettó összege Magyarországon, és a nyugdíjasok kapjanak háromszor akkora nyugdíjemelést, mint amennyit most a kormány javasol – követelte pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan.

Pártunk frakcióvezetője kijelentette, hogy az MSZP számára kiemelten fontos a magyar emberek biztos megélhetése, ezért is született meg egy négypontos javaslatcsomag, amely erről szól.

1. Legyen nettó százezer forint a minimálbér!

A politikus rámutatott, hogy a minimálbérnek úgy kell elérnie a nettó százezer forintot, hogy a magyar vállalkozásoknak ne növekedjenek, sőt, csökkenjenek az adó- és járulékterhei. Üdvözölte, hogy a mostani bérmegállapodással a magyar munkavállalók százezrei plusz pénzhez jutnak, de bírálta a folyamatot, amiért a magyar kis- és középvállalkozók rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek hiszen számukra ez a megnövekedett bér terhet fog jelenteni.

Tóth Bertalan hozzátette, hogy a Fidesz a multik adóját csökkenti, hiszen 500 millió forintos nyereségadóalap felett 10 százalékkal csökkenti az adóterheiket. A képviselő szerint ha erre megvan a fedezet a költségvetésben, akkor inkább költsék arra, hogy a minimálbér esetében a magyar kis- és középvállalkozók járulék- és adóterhei csökkenjenek.

2. Tisztességes nyugdíjelemlést!

A frakcióvezető felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a magyar nyugdíjasoknak ajánlott 0,9 százalékos nyugdíjemelést. Követelte, hogy Magyarország térjen vissza a korábbi indexálási rendszerhez, amely alapján most a nyugdíjasok több mint 3 százalékos nyugdíjemelést kaphatnának.

Legyen háromszor akkora a nyugdíjak emelkedése a következő évben a fidesz javaslatához képest! – követelte, hozzátéve, hogy a magyar kormány minden hónapban kétezer forintot vett ki egy átlag nyugdíjas zsebéből, ami tarthatatlan.

3. Ne fizessünk többet az energiáért, mint amennyibe kerül!

Tóth Bertalan rámutatott, hogy az elmúlt két és fél évben nem csökkentek a hazai energiaárak miközben a nemzetközi piacon – beleértve Nyugat-Európát és az Oroszország felől érkező gázt is – 40-60 százalékos a csökkenés következett be. Ennek ellenére a magyar emberek többet fizetnek az energiáért mint amennyibe az ténylegesen kerül.

A politikus követelte, hogy a kormány csökkentse az energiaárakat. A szocialista javaslat szerint az átlagfogyasztásig 20 százalékkal csökkenjen az elektromos áram, a gáz, és a távhő ára.

4. Folytatódjon az élelmiszeráfa csökkentése!

A frakcióvezető rámutatott, hogy rengetegen élnek kiszolgáltatott helyzetben: nagyon nagy a dolgozói szegénység, és a mindennap szükséges alapvető élelmiszerek ára nagyon sok embernek nagyon magas.

Az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának további csökkentésében látja a megoldást. Ahogy az bizonyos termékcsoportoknál már megtörtént, az áfa 5 százalékra csökkentését javasoljuk az összes alapvető élelmiszer esetében.

A feketegazdaság is erősödhet

A politikus szerint ugyan a bérmegállapodással a kormány bizonyos mértékben segít a munkavállalóknak, viszont a magyar kis- és középvállalkozókat nagyon nehéz helyzetbe hozza. Hangsúlyozta, hogy az ezekre rakódott nagy terhek a feketegazdaság növekedését is eredményezhetik, bizonyos vállalkozások pedig a bérek visszaszorítására kényszerülhetnek a munkaidő csökkentésével.

Ez sem a költségvetésnek sem a vállalkozásoknak nem jó – figyelmeztetett Tóth Bertalan elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a Fidesz a multik oldalára állt.

Kapcsolódó párttagok