MTI/mszp.hu | Belföld | eskü Köztársaság Köve
2018. május 08. 13:37

A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP-Párbeszéd képviselői

A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP és a Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselői kedd reggel, a parlament alakuló ülése előtt Budapesten.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a XIII. kerületi Carl Lutz rakpart feletti sétányon, egy hotel és lakóházak között felállított emlékműnél azt mondta, "küzdeni mennek a parlamentbe, nem melegedni", azért mennek, hogy mindennap megkérdezzék a kormánytól, mit tett azért, hogy Magyarország a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen.
    
Azért mennek a parlamentbe, hogy képviseljék azokat, akiket meggyötörtek, akiket megaláztak és hogy feltegyék azokat a kérdéseket, amelyeket az utca polgára tenne fel a miniszterelnöknek és kormányának - mondta.
    
Azért innen indulunk, mert ide szeretnénk megérkezni. Azért, hogy Magyarország egy negyedik köztársaságban újra a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen - fogalmazott.
    
Karácsony Gergely azt mondta, a választás nem volt tiszta és az, aki nem tiszta versenyben győz, nem érdemli meg a tiszteletet. Küzdeni fogunk és nem hajbókolni - hangoztatta.
    
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője közölte: azért küzdenek, hogy a többség képviseletét a magyar parlamentben megteremtsék. "Mi nem háromharmadot szeretnénk képviselni, hanem egy egészet, a magyar nemzetet" - hangsúlyozta.
    
Szerinte ma már nem létezik a magyar köztársaság, ugyanis ha létezne, akkor nem fordulhatott volna elő, hogy "rendszerszintű manipulációval" befolyásoljanak egy választást. Bírálta a választási eljárást, a médiaviszonyokat.
    
Azt mondta, egy olyan magyar köztársaságét küzdenek, ahol megvan az a határ, amit senki nem léphet át.
    
Az eskü szövegét Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, országgyűlési alelnökjelölt olvasta fel. A képviselők a többi között arra esküdtek, hogy küzdeni fognak egy szabad és modern, szolidáris európai Magyarországért, "büszkén vállalva történelmi örökségünket és megőrizve a jövőbe vetett hitemet". Az eskü szövegét Hiller István úgy zárta: "Éljen Magyarország! Éljen az új magyar köztársaság!".
    
Az eskütétel elején a képviselők elénekelték a Himnuszt, a végén pedig az Örömóda hangzott el.
    
A Magyar Köztársaság kövét 2011-ben az új alaptörvény elfogadásakor állították fel a szocialisták.