MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Magyar Posta
2016. július 18. 15:14

A Magyar Posta törvénytelen privatizációja? – Ki a posta ura ma?

Az MSZP frakcióvezető-helyettese feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen, mert értékelése szerint a vagyontörvény kijátszásával a magyar állam elveszítette meghatározó befolyását az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Posta Zrt. felett.
Szakács László hétfőn, Budapesten a posta XIII. kerületi székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, mert bár az állam tulajdonrésze nem változott a 14 milliárd forint értékű postában, egyetlen részvény 50 millió forintért történő eladásával fontos irányítási jogkörök kerültek ki az állam kezéből. Ez felveti a hűtlen és a hanyag kezelés, a hivatali visszaélés gyanúját; szerinte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség a döntések előkészítésekor megkerülte a vagyontörvényt - közölte.
 
Kifejtette: a posta nemzeti jelentőséggel bíró, kiemelt vagyon, a magyar állam tulajdonrésze soha nem eshet 75 százalék plusz egy szavazat alá, azaz az állam minden döntést meg kell hogy tudjon hozni egyedül.
 
Hozzátette: 2013 végén a posta közgyűlése piacra bocsátott egy B sorozatú elsőbbségi részvényt, amelynek névértéke száz forint. Ezt a részvényt 50 millió forintért eladták az akkor még állami tulajdonban lévő Takarékbank, amelyet 2014 februárjában értékesítettek.
 
Egy hónappal később - folytatta - a posta közgyűlése a száz forint névértékű részvénnyel járó jogosultságokat tovább bővítette mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Míg korábban ennek a B részvénynek a tulajdonosa csak arra volt jogosult, hogy megmondja, ki legyen a könyvvizsgáló, ezen döntés után az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak felét is a részvény tulajdonosa jelölhette ki - részletezte. Elmondta, ma az állam talán még a vezérigazgatót sem tudja leváltani.
 
Szakács László szerint ezek olyan irányítási jogkörök, amelyek egészen biztosan csak a magánbefektető érdekeit szolgálják, és semmi estre sem az államét.
 
A politikus közölte, 2013-14-ben a posta Németh Lászlóné felügyelete alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozott, majd onnan 2014-ben átkerült a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez. De szerinte "a keszekusza" kereszttulajdonlásokban szerepet kapott a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank is, amelynek vezetője Nagy Csaba, aki Lázár János korábbi hódmezővásárhelyi tanácsadója volt.
 
Szakács László véleménye szerint ők terjeszthették a kormány elé azokat a döntéseket, amelyek miatt ez a helyzet előállt, "bohócsipkát húztak Orbán Viktor fejére", hiszen kihúzták a posta irányítását az állam kezéből.
 
Az MSZP-s képviselő azt mondta, a feljelentést a nap folyamán megteszi, az mellékleteivel együtt 280 oldal. A feljelentést sajtóértesülések és cégnyilvántartási adatok alapján készítették - tette hozzá.