mszp.hu | Belföld | MNB nyugdíjasok nyugdíjemelés | Nyugdíj
2016. június 02. 12:14

A méltó megélhetéshez tisztességes fizetés és nyugdíj kell

Az MSZP a inflációnál nagyobb mértékű, valódi nyugdíjemelést akar, és vissza akarja állítani a nyugdíjasok számára a valódi fogyasztói kosarat, amelyben az ő fogyasztási szokásaik alapján kerül sor a nyugdíj megállapítására – jelentette ki Tóbiás József.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője méltánytalannak és megalázónak nevezte a jövő évre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést, amivel a kormány egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: lemondott a nyugdíjasokról.

A politikus kijelentette, hogy mivel a jegybank előrejelzése szerint 2,4 százalék lesz az infláció, a 2017-es 0,9 százalékos nyugdíjemeléssel a kormány hazudott a nyugdíjas-társadalomnak.

Hogyan lehetséges, hogy amennyiben ekkora lehet csupán a 2017-es nyugdíjemelés, akkor a Magyar Nemzeti Bank elnökének 150 százalékos fizetésemelésre is futja? – vetette fel a kérdést a pártelnök, aki megjegyezte, hogy sokat elárul egy kormány politikájáról, hogy hogyan gondolkodik a nyugdíjas-társadalomról.

Tóbiás József felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjasok az egészségügyben is kiszolgáltatottak: az elmúlt években a kormány több mint 200 milliárd forintot vont el a gyógyszerkasszából és ez 2017-ben folytatódni fog. Ez összességében kevesebb nyugdíj mellett még több költséget jelent.

Annak ellenére, hogy a kormány sokat hangoztatta, hogy senkit nem hagynak az út szélén, négymillió ember már ott áll, és várja, hogy a kormány szerint működő reformok mikor érnek el hozzá – figyelmeztetett a politikus, aki hangsúlyozta: a méltó megélhetéshez tisztességes fizetésekre van szükség, aktív korban és azután egyaránt.

Kapcsolódó párttagok