Belföld | földmutyi
2013. október 14. 17:19

A miniszter a felelős!

Erről Gőgös Zoltán, a szocialista párt szakpolitikusa beszélt hétfőn sajtótájékoztatón azután, hogy letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetőjét és három bűntársát támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Az MSZP-s politikus megismételte múlt heti állítását, hogy három érdekcsoport több mint egymilliárd forint támogatást próbált csalással megszerezni. Szerinte a hatóságok csak az egyik, a sárvári szálat tárták fel, és itt valóban 400 millió forintos csalási kísérletről van szó. Azonban - folytatta - egy kalocsai és egy harmadik, összesen 30 magánszemélyből álló csoport is valótlan tartalmú kérelmekkel próbált EU-s támogatásokhoz hozzájutni.

Hozzátette: meggyőződése szerint az, hogy a sárvári Baromfi Piac Kft. tavaly úgy vett föl több mint húszmillió forint támogatást, hogy nem földhasználó, valójában a csalásokat kiszűrő informatikai rendszer tesztje volt.

Gőgös Zoltán szerint ez a magyarországi uniós támogatások történetének legsúlyosabb botránya, mivel a csalók egy biztonságosnak hitt rendszert támadtak meg, ami csak belső segítséggel sikerülhetett. A csalást azért is veszélyesnek minősítette, mert az összesen 300 milliárd forint uniós területalapú támogatások lehívását veszélyeztetheti.

Azt is elmondta, sejti, hogy kit tartóztattak le az MVH-ban, és sejtése szerint egy magas rangú vezetőt, akit azonban nem nevezett meg. Véleménye szerint azonban mivel az MVH közvetlenül a vidékfejlesztési miniszter felügyelete alatt áll, a politikai felelős a tárcát vezető Fazekas Sándor. Azért is, mert az MVH elnöke korábban együtt dolgozott a sárvári "elkövetők" egyikének édesapjával - jelezte Gőgös Zoltán, aki szerint a miniszterelnöknek el kellene gondolkodnia azon, hogy az agrárminiszter alkalmas-e a feladatára.

Az MSZP-s politikus egy kérdésre válaszolva elmondta: furcsállja, hogy a mezőgazdasági tárcának - mint arról Budai Gyula államtitkár nyilatkozott - már februárban információi voltak a csalási kísérletről, mivel a cégek egy része csak májusban alakult meg. Hozzátette: utána fog járni annak, hogy a tárca tett-e feljelentést februárban, mivel véleménye szerint ez akkor nem történt meg.