Belföld | Tapolca időközi választás
2015. február 24. 12:45

A munkások gondjait értő jelöltet indít az MSZP

A munkások, a bérből és fizetésből élők gondjait értő, a helyiek támogatását bíró jelöltet indít az MSZP a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson - mondta Tóbiás József elnök-frakcióvezető kedden Budapesten Pad Ferencet bemutatva. Az ellenzéki párt vezetője a sajtótájékoztatón jelezte azt is, hogy a szociális jogok helyreállítása érdekében alaptörvény-módosítást és országgyűlési határozatokat nyújtanak be az Országgyűlésnek.

Tóbiás József kifejtette: az alaptörvényt mindenképpen módosítani kell ahhoz, hogy igazságos és méltányos legyen a munka törvénykönyve (Mt.) és a nyugdíjrendszer, rögzíteni kell abban ugyanis a szociális jogokat.
    
Közölte, az munka törvénykönyve ma olyan, amely ellen nem csak szakmai, hanem morális kötelezettség fellépni. A kormány rugalmas munkavállalást ígért - folytatta - , az létre is jött, de nem Magyarországon, hiszen közel 500 ezer magyar dolgozik külföldön.
    
Tóbiás József az Mt.-ról azt mondta, a rugalmas szabályozás nem biztosít a munkavállalónak garanciát és védelmet, ezért olyan szabályokat szeretnének, amelyek megvédik a munkásembereket, jogokat biztosítanak az érdekképviseleteknek.
    
Hangsúlyozta, nem lehet különbség a nemek között a bérezés tekintetében, illetve aki tisztességesen ledolgozta a szolgálati idejét, az kapja meg a lehetőséget a nyugdíjba vonulásra.
    
Javaslataik között szerepel a korkedvezményes nyugdíj visszaállítása is, mert - mint mondta - a munkaadók is érzik, hogy számukra is csapda annak megszüntetése. Kifejtette: egy három műszakban, fizikai munkát végző dolgozó nyugdíjba vonulását a munkaadónak is segíteni kellene.
    
Tóbiás József elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezte a magyarországi jövedelemkülönbségeket, illetve azt, hogy a bérből és fizetésből élők képtelen megélni a tisztességes munkájukért kapott pénzből. Mint mondta, Tapolcán olyan jelöltet állítanak a 60 éves Pad Ferenc közlekedésmérnök, szakszervezeti vezető személyében, akinek "nem felvett manír az élet szaga".
    
A pártelnök elmondta, hogy az MSZP új társadalmi modellben építkezik. Ez a modell mást jelentett Újpesten, ahol a szocialista Horváth Imre nyerte az időközi országgyűlési képviselő-választást, mást jelentett Veszprémben, ahol az MSZP a mandátumot elnyert Kész Zoltán független jelöltet támogatta, és mást jelent az ajkai-tapolcai körzetben, ahol Pad Ferencet indítják - fejtette ki. Közölte, tovább kell bontani a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét, ez pedig a helyi közösséggel együtt valósítható meg.


    
Pad Ferenc, az MSZP és a DK közös jelöltje arról beszélt, hogy szakszervezeti vezetőként eddig is azokért az emberekért állt ki, akiket az Országgyűlésben is képviselni kíván. Véleménye szerint ma Magyarországon nem számítanak a kormánynak azok a bérből és fizetésből élő emberek, akik "a hátukon viszik az országot", ezért szeretné, ha olyan bérek, munkahelyek lennének, amelyek tisztességes megélhetést biztosítanak.     Úgy fogalmazott, bízik benne, hogy április 12-e után arról számolhat be, hogy Kész Zoltánnal együtt még egy sárga lapot kiosztottak a kormánynak, és még egy ember fog harcosan kiállni a bérből és fizetésből élőkért a parlamentben.
    
Arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e a többi baloldali párttal Pad Ferenc jelöléséről, az MSZP elnöke közölte, tárgyaltak a többi baloldali ellenzéki párttal és Pad Ferenc a jelölt.