A napi problémák elől menekül a kormány a Wekerle Tervvel

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, amelyen megdöbbentőnek és mulatságosnak nevezte a kormánynak a magyar vállalkozások Kárpát-medencei piaci pozícióinak javítását szorgalmazó terveit.

Azt mondta, megdöbbentő, hogy a kormány egy év gondolkodás után egyetlen konkrétumot sem képes felmutatni a dokumentumban, amelyről ráadásul semelyik érintett, szomszédos országgal sem egyeztetett.

A szocialista politikus úgy látja, azzal akár egyet is lehetne érteni, hogy a mezőgazdaság, a zöldgazdaság, az infokommunikáció és a turizmus fejlesztésére koncentráljon az ország, ám szerinte a Wekerle Terv ehhez semmilyen konkrét segítséget nem nyújt, miközben nevetséges módon a kormány több korábbi tervével is ellentmondásba keveredik. Utóbbira példaként említette, hogy bár a szöveg a határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztések ösztönzéséről szól, a kormány a valóságban épp ennek ellenkezőjét valósítja meg, amit közlése szerint a szlovén-magyar kapcsolatok "visszafejlődése" is jól mutat.

Tukacs István értelmezhetetlennek és megvalósíthatatlannak nevezte, hogy a kormány az uniós szabad munkaerő-áramlás mellett létre akar hozni egy külön Kárpát-medencei munkaerőpiacot. Ráadásul szerinte míg a kormány a környező országokkal együttműködő szakképzési és felsőoktatási rendszerről beszél, addig épp a közelmúltban változtatták meg ezen területek szabályozását úgy, hogy Magyarországgal egyetlen környező ország sem akar majd együttműködni.

Az MSZP mindezek alapján azt gondolja, a Wekerle Terv mindössze egy kommunikációs anyag, amivel Matolcsy György a "holnapba menekül" a mai gondok elől - összegzett a szocialista képviselő, megerősítve: a szocialisták továbbra is egy "tisztességes adórendszer" létrehozását, valamint a hitelezés és az uniós források felhasználásának beindítását sürgetik.

A kormány szabályozzon, ne vásároljon!

Az MSZP szerint a kormány azzal tenne jót a fogyasztóknak az energiapiacon, ha szabályozással és nem vásárlásokkal lépne fel az érdekükre hivatkozva; erről Tukacs István szocialista parlamenti képviselő beszélt kedden, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.
    
Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton egy kőszegi közéleti rendezvényen kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől". A kormányfő előzőleg, a múlt heti nagyköveti értekezleten arról beszélt: nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy a kormány nonprofittá alakítaná a rezsiszolgáltatásokat. Helyettese, Navracsics Tibor hétfőn megerősítette: az E.ON magyarországi leányvállalatára vonatkozó vásárlási szándék része a közműszolgáltatások nonprofittá tételéről szóló elképzelésnek.
    
Az MSZP szerint a kormány rendelkezhet elegendő forrással az E.ON megvásárlásához, ám ezt a pénzt más területektől kell majd elvonnia. Tukacs István hangsúlyozta: a fogyasztók nem ezzel, hanem egy olyan helyes energiapiaci szabályozással nyernék a legtöbbet, amely megakadályozza a nagyvállalatok extraprofitját. Mint mondta, a kormánynak a jelenlegi törvények mellett is megvannak ehhez a szükséges eszközei.
    
A politikus szólt arról is, hogy a közműcégeknek szükségük van nyereségre, máskülönben nem tudnak fejleszteni, aminek az árát később a fogyasztók fizetik majd meg. Tukacs István szerint az eddig tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy ha egy ilyen cég állami, önkormányzati tulajdonba kerül, akkor azt vagy "kiszipolyozzák", vagy olyan alacsony szolgálgatási díj mellett működtetik, hogy végül tönkremegy.