segély megszorítás munkanélküliség
2011. január 18. 16:07

A nehéz helyzetűeket sújtják a megszorítások

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője a miniszterelnök múlt heti, a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott interjúját kedden sajtótájékoztatón úgy értékelte: a kormányfő nyilatkozatával a hitelminősítőknek üzent, miután egyértelművé vált, hogy a válságadókkal és a nyugdíj-megtakarítások államosításával csak rövid ideig lehet a költségvetési egyensúlyt fenntartani.

"Van egy mondás: ha valami sárga, mint egy kacsa, hápog, mint egy kacsa és totyog, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa" - reagált az MSZP-s képviselő a miniszterelnök szóvivőjének szavaira, amelyek szerint nem lesznek megszorítások. Mint mondta, az Orbán Viktor által bejelentett intézkedések megszorításoknak látszanak, és azok is.

Szekeres Imre emlékeztetett arra, hogy a kormányfő az interjúban úgy fogalmazott: "vége a nagyvonalú és hosszan tartó munkanélküliségi juttatásoknak". Vélekedése szerint azonban nem lehet nagyvonalúnak nevezni az első három hónapban legfeljebb a minimálbér 120 százalékáig terjedő, majd a minimálbér 60 százalékának megfelelő (összesen 9 hónapig járó) álláskeresési járadékot; az ennek lejárta után 90 napig folyósított álláskeresési segélyt, amely a minimálbér 40 százaléka; valamint a 28.500 forintos rendelkezésre állási támogatást.

Hozzátette: első kormányzása idején a Fidesz már megrövidítette a munkanélküli segély időtartamát, és így látszólag csökkentette a munkanélküliek számát, amely már nem tartalmazta a tartósan állásnélküliekét. Ezt újra megteheti, ami azonban "teljes lelkiismeretlenség" volna, a probléma megoldása ehelyett a közmunka kiterjesztése és a munkahelyteremtés - vélekedett Szekeres Imre, megjegyezve: a közmunkarendszert "most számolja fel az Orbán-kormány", a nyugdíjjárulék fél százalékpontos növelése pedig éppen ellene hat a munkahelyek létrejöttének.

A gyógyszerár-támogatásról azt mondta: ha valóban csökkenti őket a kormány, a rászoruló idősek terheit növeli.

Szólt a tömegközlekedés reformjáról is, amely megítélése szerint szükséges, de "furcsán hangzik azoknak a szájából, akik forgalmovizsgálat nélkül, pusztán népszerűségi okból indítottak újra elavult és veszteséges vasútvonalakat".

A szocialista politikus szerint "eljött az igazság pillanata", hiszen Orbán Viktor a Bajnai-kormány intézkedéseit méltatta, amikor január 7-én, José Manuel Barrosóval közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, 2010-ben Magyarország tette a legtöbbet versenyképességének helyreállításáért, mivel a többi között egyhavi nyugdíjcsökkentést hajtott végre, a nyugdíjkorhatárt pedig 62-ről 65 évre emelte.