Belföld | szegregáció köznevelési törvény
2011. október 07. 13:51

A Nemzeti Kirekesztés Programja

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, megvizsgálták a javaslatot az esélyegyenlőség szempontjából, és a 25 ezer szavas koncepcióban egyszer szerepel az esélyteremtés szó, valamint kétszer az esély szó, ami szerinte jól mutatja, hogy nem ez volt az elsődleges szempont. Ez a koncepció alkalmat ad a gyerekkori szelektálásra, a szegény gyerek szegény marad, a javaslat csak a gazdagot támogatja - értékelte.

Úgy látja: egyes gyerekek "kiszóródhatanak" a rendszerből. A koncepció szerint a hét éves kort elért, de az iskolai tanulásra nem alkalmas gyerekeknek kis létszámú csoportokat kell biztosítani - mutatott rá Kunhalmi Ágnes, aki szerint a "nulladik évfolyam", a szegény, problémás, leszakadó gyerekeket "stigmatizálni fogja". Minden kutatás bebizonyította, hogy a gyerekeket együtt kell nevelni, hogy egymást fejlesszék - mondta.

Kunhalmi Ágnes szerint a Híd I. és Híd II. program nem szól másról, mint arról, hogy a tankötelezettség leszállítása ellenére "még kell kezdeni valamit" a diákokkal. Hozzátette, elég kétszer megbuktatni egy gyereket az általános iskolában, máris eléri a 16 éves tanköteles korhatárt.

Problémásnak tartja, hogy a diákokkal kompetenciafelmérést végezhetnek 14 évesen, az MSZP értelmezése szerint ugyanis ettől teszik majd függővé, hogy ki milyen iskolába mehet.