MTI/mszp.hu | MTI/mszp.hu
2017. február 21. 16:28

A "nemzeti önzés politikája" helyett, erőteljes, egységes uniós fellépésre lenne szükség

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka felidézte: a szocialisták már 2015. augusztusában azt javasolták, hogy a menedékkérelmeket a déli határ közelében bírálják el, ott alakítsanak ki normálisan felszerelt befogadóállomásokat és az európai szövetségekkel együtt teremtsék meg az elutasított menedékkérők hazatoloncolásának rendszerét. Szerinte ehelyett a kormány hazug, kétszínű politikát folytatott, hiszen a határok védelméről papolt, de a menekülteket hagyta Nyugat-Európába átszivárogni. Hozzátette: 2016-ban közel 50 ezer menekültügyi eljárást szüntettek meg, jelentős részben azért, mert a kérelmezők ismeretlen helyre távoztak, ami aligha kétséges, hogy Nyugat-Európát jelenti.
Hangsúlyozta: az uniós és a magyar jog is ismeri a menekültügyi őrizet intézményét, ez a törvényjavaslat azonban nem a menedékkérők őrizetbe vételéről, fogva tartásáról szól, hanem a szomszédos országokra való rátolásukról. Úgy vélte: a kormány meg akarja nyerni a "ki tolja hatékonyabban a szomszédjára a problémákat versenyt", azonban a "nemzeti önzés politikája" helyett, erőteljes, egységes uniós fellépésre lenne szükség.
 
Szerinte a javaslat a legfontosabb kérdésekre nem ad választ, így például arra sem, hogy mi lesz, ha a menedékkérő a jogerős döntés után nem hagyja el a tranzitzónát, vagy, hogy mi lesz, ha nem heti néhány száz, hanem menekültek tömege indult útnak. A képviselő a letelepedési kötvényekre, a moszkvai "magyar vízumgyárra" és sajtóban megjelent ukrajnai magyar útlevél visszaélésekre utalva úgy vélte: a magyar kormány jelenti az igazi nemzetbiztonsági kockázatot. Közölte: az MSZP tartózkodik fog a javaslatról szóló szavazáson.

Kapcsolódó párttagok