MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. március 13. 13:54

A néppárt szerint a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát

Az MSZP frakcióvezető-helyette szerint többről kellett volna szólnia Manfred Weber budapesti látogatásának, ugyanis Magyarországon súlyosabb problémák is vannak, mint a lejárató plakátkampány. Harangozó Tamás szerdán arról is beszélt: a néppárt szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát.
Az ellenzéki politikus budapesti sajtótájékoztatóján közölte, keveset tudni az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének és csúcsjelöltjének keddi látogatásáról, a Soros-Juncker-plakátok ugyan eltűntek, de csak onnan, amerre Manfred Weber járt.
 
Ez egymagában mutatja - folytatta -, mennyire szánalmas, észak-koreai módszerekkel operálnak Orbánék és mennyire is tartják "hasznos hülyének" magát Webert és az Európai Néppártot.
 
Rámutatott arra, hogy Orbán Viktor nem kért bocsánatot a lejárató kampány miatt és szerinte nem is fog. A CEU-ügyével kapcsolatban pedig azt mondta: ebben a kérdésben az az Orbán-mondat az irányadó, miszerint nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál.
 
Szerinte Manfred Weber pontosan tudja, hogy vannak Magyarországon súlyosabb problémák is, mint a lejárató plakátkampány, hiszen megszavazta a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést.
 
Harangozó Tamás kitért arra, hogy az Európai Parlament (EP-) kedden elfogadott egy néppárti képviselő által készített dokumentumot, amely kimondja: Oroszország már nem tekinthető az EU stratégiai partnerének. Elmondta, a jelentést a fideszes képviselők is megszavazták, elítélve ezzel Orbán Viktort és kormányát. Szóvá tette két orosz fegyverkereskedő Egyesült Államok helyett Oroszországnak történő kiadatását, illetve az orosz Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre településének lehetővé tételét.
 
Weber frakciója szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát - összegzett, megjegyezve, utóbbi végrehajtója szemmel láthatóan a magyar miniszterelnök.
 
A szocialista politikus közölte, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy Orbán és a Fidesz becsapja őket, nem az európai kereszténydemokrácia védelmére és nem Európa megreformálására, hanem kizárólag saját és idegen politikai, valamint gazdasági hatalmak kiszolgálására kér felhatalmazást az EP-választáson.
 
Az MSZP a "Haza. Szeretet. Európa." című programjával és az EP-listájával ennek az ámokfutásnak akar véget vetni - hangoztatta.
 
Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, Harangozó Tamás közölte, konkrét ügyet nem kommentálja, mert nem ismeri a részleteket. Ugyanakkor abszurdnak tartotta azt, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon ellenzéki képviselő követett volna el választási csalást.
 
Elmondta azt is, a parlamentben egyetlen országgyűlési képviselő ül - Simon Miklós (Fidesz) - , akinek a mentelmi jogát a fideszes többség nem függesztette fel, így megúszott egy büntetőeljárást köztörvényes ügyben.

Kapcsolódó párttagok