MTI/mszp.hu
2016. szeptember 06. 13:11

A népszavazás csak Orbán Viktor érdekeit szolgálja

Az MSZP továbbra is azt javasolja támogatóinak, hogy ne vegyenek részt az október 2-ai népszavazáson, mert az csak Orbán Viktor érdekeit szolgálja - mondta az Molnár Gyula pártelnök kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula azt mondta, látja, hogy közszférában dolgozók és a vidéken élők félnek attól, számon tartják, hogy részt vesznek-e a népszavazáson. Az érvénytelen voksolással kapcsolatban közölte, egy ilyen szavazat ugyanazt jelenti, mint a távolmaradás, de a le nem adott szavazatot nem lehet manipulálni.

Hozzátette: továbbra is várják, hogy a Fidesz közölje, milyen jogi következménye lesz a népszavazásnak. A pártelnök felmutatva pártja népszavazási szórólapját azt mondta, azon bemutatják, melyek azok az ügyek, amelyeket elfed a népszavazás.

Molnár Gyula jelezte azt is, megkezdik a szavazatszámláló bizottsági tagok toborzását. Úgy folytatta: levélben fordult az otthonmaradás mellett kampányoló pártok - az Együtt, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért és Demokratikus Koalíció - vezetőjéhez azt kérve, javasoljanak embereket a bizottságokba. Hozzátette: az MSZP honlapján - lehet jelentkezni azoknak, akik szeretnének részt venni a választások ellenőrzésében.

Tóth Bertalan frakcióvezető a MSZP-képviselőcsoport hétfői visegrádi évadnyitó üléséről beszámolva elmondta, jövő héten benyújtanak az Országgyűlésnek egy javaslatcsomagot azzal összefüggésben, hogy véleményük szerint a kormány rengeteg pénzt elkölt a határvédelemre, de nem gondoskodik az ott szolgáló katonák és rendőrök megfelelő munkakörülményeiről.

Megerősítette azt is, hogy december 9-ig antikorrupciós törvényjavaslatokat is benyújtanak. Tóth Bertalan kitért arra, meg kell szüntetni "a fideszes, pénzért árult betelepítés rendszerét". Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezi a letelepedési kötvények megszüntetését, a kötvényforgalmazó cégek gazdasági bizottság előtt történő elszámoltatását, illetve a kötvényből származó hasznuk 75 százalékos megadóztatását - ismertette.

Kiemelten foglalkoznak még az egészségüggyel, az oktatással, a szegénység kérdéskörével is - jelezte. A nyáron megválasztott frakcióvezető rögzítette: a frakció felelős és kezdeményező ellenzéki munkát kíván folytatni; célja, hogy megalapozott, szakmailag magas színvonalon előkészített, valós alternatívát felmutató tevékenységével hozzájáruljon a párt 2018-as választási győzelméhez.