A nyugdíjasok már nem hisznek Orbánnak

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy az újból munkát vállaló rokkantnyugdíjasok kevesebb jövedelmet kapnak majd, mint a jelenlegi ellátásuk.

A szocialista politikus elmondta: egy év alatt több mint 10 százalékkal nőtt a csatornadíj, 9 százalékkal a távfűtés, 8-cal a vezetékes gáz ára, a legtöbb alapvető élelmiszer pedig jelentős mértékben drágult, a cukor 44, a liszt 33, az étolaj 21, a kenyér 12 százalékkal. Mindez - tette hozzá - az időseket sújtja a leginkább.

Korózs Lajos kitért arra, hogy a parlament hétfőn dönt a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, így az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a 16 százalékos személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kapnak csak január 1-jétől.

Szólt a rokkantnyugdíjak tervezett átalakításáról is, kiemelve, hogy az állam nagyjából 220 ezer ember munkaképességét vizsgálja felül. Azok, akiket munkaképesnek ítélnek, jelentős jövedelemcsökkenéssel számolhatnak: az átlagosan 65 ezer forintos rokkantnyugdíj helyett a közfoglalkoztatási bér felét - 28.500 forintot - vehetik kézhez - magyarázta, hozzátéve, hogy ha közmunkát kapnak, akkor is csak az 57 ezer forintos közfoglalkoztatási bérre lesznek jogosultak.

Korózs Lajos a változásokat úgy értékelte, hogy a kormány mintha büntetni akarná azokat, akik együttműködnek. Példaként hozta, hogy az eddig átlagosan 73 ezer forintos rehabilitációs járadékban részesülők ezután csak 57 ezer forintos rehabilitációs ellátást kaphatnak, amelyből még járulékot is vonnak majd.

Az MSZP számítása szerint az így elérhető megtakarítás mindössze 19 milliárd forint, ami a töredéke a kormány által a Széll Kálmán-tervben előirányzott 93 milliárdnak.