Belföld, Gazdaság, Külföld | Safarov Örményország
2012. szeptember 05. 15:33

A parlament feladata a károk enyhítése

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján ezzel indokolta azt a szerdán beterjesztett szocialista határozati javaslatot, amely elítéli Ramil Safarov átadását az azeri hatóságoknak, valamint megbízza a házelnököt, hogy tolmácsolja a magyar nemzet együttérzését és sajnálatát az azeri baltás gyilkos által meggyikolt örmény katonatiszt hozzátartozóinak és az örmény népnek. Az indítvány felszólítja a kormányt, hogy mindent tegyen meg a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért.

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés már jövő hétfőn vegye napirendjére az előterjesztést.

Tóbiás József kifejtette: Safarov átadását nem lehet meg nem történtté tenni, de az okozott károk egy részének enyhítése lehetséges, és ez elsősorban a parlament feladata. Úgy fogalmazott, a kormánypárti képviselők válaszút előtt állnak, hogy követik-e az ügyben hibát elkövető kormányzatot vagy "Magyarország iránt érzett felelősségük erősebbnek bizonyul", és hozzájárulnak a károk mérsékléséhez, illetve kifejezik együttérzésüket az örmény népnek.

A politikus kitért arra is, hogy a szocialista kormányok Azerbajdzsán többszöri kérése ellenére sem adták át az azeri hatóságoknak Ramil Safarovot. A határozati javaslat indoklása szerint az MSZP vezette kormányok azért tagadták meg a kérést, mert "köztudomású tény volt", hogy Safarov hazájában nem bűnhődne tettéért, sőt hősként ünnepelnék.

Az előterjesztés azt is rögzítené, hogy a baltás gyilkos átadása Azerbajdzsánnak "a magyar polgárok emberi tisztességbe vetett hitének, erkölcsi tartásának és értékrendjének, illetve Magyarország nemzetközi tekintélyének és kapcsolatainak rombolását, súlyos sérelmét" okozota.

Az MSZP mindemellett továbbra is szükségesnek tartja, hogy a parlament külügyi és alkotmányügyi bizottsága tárja fel a baltás gyilkos átadásának hátterét, így betekinthessen a döntés-előkészítés során született iratokba is.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.