A parlamentben kell fellépni az antiszemita kijelentésekkel szemben

Mesterházy Attila kedden mondta ezt, Gyöngyösi Márton előző nap elmondott felszólalására reagálva, amelyben a jobbikos politikus annak felmérését szorgalmazta, hogy az Országgyűlésben és a kormányban "hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".
    
Az MSZP kedden közleményben határolódott el a jobbikos politikus antiszemita kijelentéseitől. A pártelnök újságíróknak megismételte: a szocialisták állandó etikai bizottság létrehozását tartják szükségesnek a parlamentben, erről szóló - a kormányoldal által korábban elutasított - javaslatukat ismét beterjesztik a Háznak, és pontosan szabályoznák azt is, hogy a házelnöknek hogyan kell eljárnia a gyűlöletkeltő felszólalások miatt.
    
Mesterházy Attila - frakciótársával, Steiner Pállal közösen - a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt. Emellett törvényességi ellenőrzést kezdeményeztek az ügyészségen a Jobbikkal szemben.
    
A pártelnök az MTI kérdésére most elmondta: az ügyészség elutasította keresetüket. Hozzátette: ebből kiindulva úgy látják, hogy a problémát a parlamentben, "rendszerszinten", a gyűlöletbeszéddel szembeni pontos szabályozással kell orvosolni.
    
Mesterházy Attila kitért arra is, hogy a jobboldali médiumok sokat kritizálták egy olasz lapnak a közelmúltban adott interjúja miatt, amiért azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy Magyarország a fasizmus felé sodródik. "Sosem gondoltam, hogy egy ilyen gyors példát fog szolgáltatni az élet arra, hogy igenis létezik ez" - fogalmazott a jobbikos politikus felszólalására utalva.