mszp.hu | Belföld | parlament pedagógus
2015. október 06. 10:26

A pedagógusjogok világnapján - országgyűlés

Hiller István keddi napirend előtti felszólalásában meggondolatlan intézkedésekkel, átgondolatlansággal és káosszal jellemezte a magyar oktatásügy irányítását. Mint mondta a rendszer azért működik, mert azt a pedagógusok erejükön felül fönntartják.

Példaként említette az elnevezésében is átgondolatlan Pedagógus Önértékelő Csoportot, melynek a kezdőbetűiből kialakuló mozaikszó mutatja, hogy mennyire nem gondolja végig az oktatásirányítás saját cselekedeteit.

Az emberek ellenzik a központosítást

Bárándy Gergely azt mondta, a kormány az elmúlt öt évben úgy viselkedett, mint az elefánt a porcelánboltban, abban a szellemben kormányozott, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere, vagy a hatalommegosztás különböző irányzatai a fejlődés gátját jelenti.

Számos helyen kimutatták, hogy azon államokban, ahol nagyon erős a központi hatalom, autokratikus rendszer működik, hosszú távú fejlődés nem valósulhat meg; a személyre szabott jogalkotás, aktuális politikai viszonyokhoz alakítása a törvényeknek nem vezet jóra - folytatta.

Hozzátette: a közigazgatást nem szabad összemosni az államrenddel, az állampolgárok másként értékelnek, mint a kormány. Az emberek túlnyomó többsége ellene van a központosításnak - jelentette ki.

Bárándy Gergely azzal egyetértett, hogy a garanciális jogok rovására a hatékonyságot helyezzék előtérbe, eddig - mondta - az előbbiek az állam részére voltak jellemzőek, és nem a polgárok számára. Azt kérdezte, volt-e hatásvizsgálat, hogy meg tudják ezen intézkedéseket valósítani.

Közölte: ha megvan a strukturális és anyagi háttér, a javaslatot tudják támogatni.

Van-e elmaradás a szakhatósági ügyek intézése során?

Szabó Sándor a tervezett változtatások nagy részének irányát jónak vélte. Ugyanakkor kérdésesnek nevezte, hogy a törvényjavaslat hogyan tudja szolgálni a bürokrácia csökkentését és hogy a változtatások valóban az ügyintézés gyorsítását szolgálják.

A képviselő kíváncsi volt arra is, hogy a szakhatósági ügyek intézése során mekkora az elmaradás. Hozzátette, hogy ha van elmaradás, akkor kérdéses, hogy mi a garancia arra, hogy a rövidített határidők tarthatóak lesznek. Megjegyezte, hogy a szakhatósági dolgozók terhei nőni fognak a határidő csökkentése miatt, ezért kérdéses, így hogyan fogják elvégezni a feladatukat.

Gúr Nándor arra emlékeztetett, hogy 2010-ben a kormány 400-500 milliós tehercsökkentést ígért az adminisztráció területén. Mint mondta, "nem szeretné elutálni" ezt a törvényt, de a kormány az elmúlt években csak rontott a helyzeten, majd most ebből a lerontott pozícióból akar visszajönni.

Szóvá tette, hogy a közigazgatásban dolgozóknak alacsony a fizetése, ezért a törvénycsomag által felszabaduló forrásokat az ő béremelésükre kellene fordítani. A szocialista képviselő is kifogásolta a fogyasztóvédelemi referensekre vonatkozó szabályozás változtatását.

A szórvány a leginkább veszélyeztetett

Szabó Sándor, pártunk vezérszónoka közölte: a szórványban élő magyarság helyzete a leginkább veszélyeztetett. Rámutatott: a tömb és a szórvány egymásra vannak utalva, egyik sem létezhet egymás nélkül. E napon túl kiemelt figyelmet kell fordítani problémáik megoldására, szükséges a szórványközpontok, kollégiumok tovább fejlesztése, hálózatba integrálása, az oktatás megerősítése. A programok költségvetési támogatását is növelné, átfogó programot dolgozna ki a szórvány számára.

Indokolt a menekültek egészségügyi szűrése
   
Tukacs István vezérszónoki felszólalásában indokoltnak nevezte a migránsok szűrését és jelezte: pártja már júniusban kezdeményezte, hogy el kelljen azokat végezni. Komoly kormányzati hibának minősítette, hogy június végén is csak 737-en vettek részt szűrésen a több mint 66 ezer regisztráló közül, s a kormány szerinte nem lépett időben ez ellen.

Felvetette azt is, hogy vajon lesz-e elég ereje az egészségügyben dolgozóknak a vizsgálatokra.

Jelezte: az MSZP támogatja a módosítást.

Már eddig is szűrni kellett volna a menekülteket

Gúr Nándor helytelenítette, hogy a kormány fajsúlyos kérdéseket propagandaeszközként kezel. Megoldás szerinte hónapokkal ezelőtt létezett a problémára, a hatályos jogszabályok esetében is szűrni kellett volna a bevándorlókat, amire - mint emlékeztetett - pártja már a nyáron figyelmeztetett.

Azzal kapcsolatban, hogy a migránsok mindössze 5 százaléka mutat hajlandóságot az egészségügyi szűrésre, kijelentette: a kormányzat még őket sem vizsgáltatta át. Ellentmondásosnak ítélte a kabinet hozzáállását, mert szerinte az egészségügyi szűrést végzők nem kapták meg a szükséges támogatást munkájukhoz.

Hangsúlyozta: a szűrésre áldozni kell, hogy ne kelljen valós problémák sokaságával szembenézni. Ha ehhez még uniós forrás is igénybe vehető, még inkább érdemes mindent megtenni az itt élők érdekében - szögezte le.

Józsa István hangsúlyozta, hogy együttműködés nélkül a kormánynak is sokkal kisebb esélye van a probléma megoldására, mint az EU-val együttműködve. A szocialisták azt szeretnék, ha a probléma nem a belpolitikai hadakozás színtere lenne, hanem azt, ha a kormány érdemben hozzá tudna járulni a kérdés kezeléséhez - jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok