mszp.hu | Belföld | közoktatás pedagógus vitanap | Oktatás
2016. március 01. 11:21

A pedagógusoknak szabadságra van szükségük

Azért csinál az ember iskolát, hogy a következő nemzedéknek a legmagasabb szinten átadja a tudását, tapasztalatát és a szó legnemesebb értelmében nevelje a legkisebbeket – mondta napirend előtti felszólalásában Hiller István, az országgyűlés alelnöke, bírálva a mai magyar közoktatást, amely szerinte ezeket a feladatokat nem teljesíti.

Az oktatáspolitikus hangsúlyozta, hogy érdemes erről vitatkozni, tapasztalatokat felhozni és utat mutatni. Az útmutatás pedig keretet és terepet kell, hogy teremtsen, de az országgyűlésnek vagy a kormánynak nem kell a törvényeivel egy osztályterem minden percét meghatároznia – fejtette ki.

Az az autonómia, ami a pedagógusnak meg kell, hogy adassék, éppen a szakmája lényege – mondta a képviselő, hozzátéve, hisz abban, hogy az osztályteremben a pedagógus az, aki a rábízott fiatalokat a legjobban ismeri, és nincs olyan jogszabály, ami ezt a viszonyt megbonthatná. Akkor jó egy törvény, ha ezt a viszonyt elősegíti – húzta alá.

Hiller István úgy vélekedett, hogy a magyar közoktatás ügye sokkal inkább megérdemli a „nemzeti” jelzőt, mint egy dohánybolt, ezért javasolta, hogy a délutáni vitanapon ezt szem előtt tartva beszéljenek egymással a parlamenti pártok képviselői.

Kapcsolódó párttagok