A pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell

Az MSZP szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is igazolja azt a kritikát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége nem volt megfelelő, ezért vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet a brókerbotrány miatt.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón ezt azzal összefüggésben közölte, hogy az ÁSZ kedden közzétett jelentésében hiányosságokat tárt fel a pénzpiaci felügyeletet korábban ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működésében, egyebek között a fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is.

Az MNB 2012 és 2013 közötti működését és gazdálkodását, valamint a PSZÁF 2009 és 2013 közötti működését, tevékenysége MNB-be integrálását értékelő ÁSZ-jelentésről Burány Sándor azt mondta, a számvevőszék éppen az integráció területén állapított meg jogszabályi hiányosságokat. 

A politikus szerint a PSZÁF MNB-be való beolvasztásával nem lett hatékonyabb a pénzügyi felügyelet, sőt a jegybank asszisztált, falazott százmilliárdok ellopásához. 

A költségvetési bizottság vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy négy hónappal a Quaestor csődje előtt az MNB még megadta az engedélyt a cégnek a kötvénykibocsátások folytatására mintegy 70 milliárd forint értékében. Az a Windisch László írta alá a 2014. november 20-i dokumentumot, aki a felügyeletért felelős alelnöke a nemzeti banknak - mutatott rá.

Burány Sándor kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank felelős a kialakult helyzetért, és igaza van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki április elején úgy nyilatkozott, a brókerügyben vizsgálni kell a pénzügyi felügyeletet.
    
A politikus hangsúlyozta, az MNB-nek el kell ismernie a felelősségét, és a felelős vezetőknek - élükön Matolcsy György jegybankelnökkel - távozniuk kell, a jegybanknak pedig be kell szállnia a kárrendezésbe.