Belföld | Műcsarnok művészet kúltúra napja
2013. január 22. 12:02

A politika fenyegeti a művészet szabadságát

Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter kedden, a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati törekvés, hogy a művészeti elismerés fokmérője a teljesítmény helyett a politikai nézetazonosság, az ízlésbeli egyezés legyen. Ezért - tette hozzá - az MMA-ról szóló törvény a magyar kultúra történetének "sötét lapjaira való".

Véleménye szerint a nyolcvanas évek közepén már szabadabb volt a művészeti élet annál, mint ami a kormány jelenlegi terveiből kiolvasható.

Az MSZP-s politikus fölöslegesnek és undorítónak nevezte, hogy az MMA vezetője egyszerre harcol a művészet szabadságát célzó felfogás ellen és nagyobb befolyásért a kormányzaton belül. "Ebből egy jó kiállítás, egy jó kulturális rendezvény nem lesz" - jegyezte meg, hozzátéve: az utóbbi időben neves művészek léptek ki a szervezetből.

Hiller István tiltakozott ellen, hogy egy törvényjavaslat alapján az MMA kapja meg a Műcsarnok tulajdonjogát, és kifogásolta, hogy a kormány kultúrstratégiai szerepkört szán a művészeti akadémiának, e szándékát pedig már törvénybe is foglalta. Szerinte ezt a kifejezést 1989 óta egyetlen magyar kormány sem használta, és a mai Nyugat-Európában is ismeretlen.

Szólt arról is, hogy tisztelettel adóznak a közművelődésben dolgozók előtt, akik az elmúlt két évben folyamatos átszervezések és növekvő pénzhiány közepette végezték munkájukat.