A postának nem kellene ösztönözni a készpénzbefizetést

A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy a Magyar Posta nemcsak jelentősen megemeli a sárga csekkek díját jövőre, hanem egy új termékkel, a fehér csekkel konkurenciát állít a bevétele 15-16 százalékát generáló készpénzátutalási megbízásnak. Az írás szerint a fehér csekk szolgáltatási díját nem kell hirdetményben közzétenni, mint a készpénzátutalási megbízásét, azaz elvileg a posta egyedi kedvezményeket is tud adni a szolgáltatóknak.

A szocialista politikus szerint azonban ez a megoldás a szolgáltatók ügyfelei közötti megkülönböztetést jelent, ráadásul romlani fog a postai szolgáltatások színvonala, mivel amiatt többen állnak majd sorba ahelyett, hogy az átutalást választanák.

Tukacs István azért is bírálta a postát, mert 22 százalékkal növeli a sárga csekkes befizetések díját. Véleménye szerint az emelés mértéke nemcsak az inflációt haladja meg, hanem a posta költségeinek növekedését is.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a kormány gazdaságpolitikai intézkedései - így a tranzakciós illeték bevezetése - újabb terheket rónak a bankokra és a pénzintézetekre, amelyek ezt továbbhárítják ügyfeleikre.

Véleménye szerint a háromnegyed éve tartó recesszióból ezzel a gazdaságpolitikával nem lehet kilábalni, esély sincs a növekedésre, és tovább romlanak a hitelezési feltételek is. Ígéretet tett arra, hogy a szocialista párt, ha kormányra jut, az összes ötletszerű, a gazdasági növekedést gátló adófajtát megszünteti.