Belföld, Gazdaság
2012. december 19. 12:02

A reálbércsökkenésre hívta fel a figyelmet az MSZP

Burány Sándor országgyűlési képviselő a Központi Statisztikai Hivatal előző nap közölt adataiból sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy a nettó keresetek az első tíz hónapban kevesebb mint 2 százalékkal nőttek, míg az infláció csaknem 6 százalék volt, ez pedig 3,5 százalékos, "drasztikus" reálbércsökkenést jelent.

Az MSZP-s politikus arra is kitért, hogy a "kormány hurráoptimista jelentéseivel szemben" a versenyszférában 35 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint az előző év azonos időszakában, a közszférában pedig csak 16 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így összesen 19 ezerrel kevesebben állnak alkalmazásban.

Burány Sándor elmondta: a legtöbb elemző az idei gazdasági visszaesés után jövőre stagnálást vár, szemben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki az Idősügyi Tanács keddi ülésén arról beszélt, növekvő gazdasági teljesítményre számít 2013-ban, vagyis a következő évben "a darázsnak repülnie kell". "Ahhoz azonban, hogy a gazdaság szárnyalhasson, az kell, hogy az Orbán-kormány repüljön, minél előbb" - fogalmazott az MSZP-s képviselő.

Az MTI kérdésére azt is kifejtette, nagyon kockázatosnak tartja a sorozatos jegybanki alapkamat-csökkentést, szerinte ez még inkább instabillá teheti a forint árfolyamát.