Belföld | budapesti rendőrfőkapitány civilek
2014. szeptember 16. 14:40

A rendőrfőkapitány belépett a politikai térbe

Az Ökotárs Alapítvány elleni "rendőrattakról" kérdezi Papp Károly országos rendőrfőkapitányt Bárándy Gergely, aki szerint "jó esélye" van annak, hogy a miniszterelnök személyes parancsára tartottak házkutatást a civil szervet irodájában.

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, levélben fordul a rendőrfőkapitányhoz azt tudakolva, kinek az utasítására vonult ki több tucat készenléti rendőr az Ökotárs Alapítvány irodájához? Politikai megrendelésre, esetleg Orbán Viktor miniszterelnök személyes parancsára, vagy a belügyminisztériumi utasításra történt-e, vagy szakmai döntés volt? Melyik rendőri vezető volt érte a felelős?

Az politikus szerint az a rendőri vezető, amelyik politikai indíttatású döntést hoz belép a politikai térbe, és így vállalnia kell ennek a politikai következményeit is. Márpedig a civil alapítvány rendőri rohamakor ez történt - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Bárándy Gergely azt mondta, "jó esélye van annak, hogy a miniszterelnök személyes parancsára történt a rendőrattak". Ezt a szocialista képviselő azzal magyarázta, hogy Orbán Viktor hétfői felszólalásában azon véleményének adott hangot, hogy ezek a civilek idegen hatalmak érdekeit szolgálják.

Hozzátette: nem felel meg a jogállami normáknak, ha ebben az ügyben a rendőrséget megfélemlítésre használják a civilekkel szemben.