A rezsicsökkentés dupláját veheti vissza a Fidesz a nyugdíjak megadóztatásával és más megszorításokkal

A Fidesz-kormány a rezsicsökkentésnek, vagy a családi adókedvezménynek a kétszeresét veheti vissza a nyugdíjak megadóztatásával, nyugdíjcsökkentéssel, az egészségügy fizetőssé tételével, és a közszférában tervezett tömeges elbocsátásokkal. Mindezt Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes jelentette ki a Parlamentben.

A politikus mindezt annak az 1700 milliárd forintos megszorító csomagnak a kapcsán mondta, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter kedden jelentett be egy konferencián.

Lukács emlékeztetett, már korábban kiszivárgott: Orbán Viktor az egészségügy, a nyugdíjak, az oktatás és a közszféra területén azt akarja elérni, hogy „egyre kevesebben éljenek az államból”, ezért olyan változtatásokra készül, amelyek még a Fidesz szavazótáborát is kedvezőtlenül fogják érinteni. Lukács kijelentette: nem véletlen, hogy a miniszterelnök erről még saját frakciójának sem mert beszélni.

A frakcióvezető-helyettes felszólította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy ne halogassa a költségvetés benyújtását október végéig, hanem terjessze azt a Parlament elé szeptember 30-ig. „A költségvetésben már benne van, hogy mit tervez a Fidesz-kormány. Az embereknek joguk van tudni, ha ezt az 1700 milliárdot a Fidesz nyugdíjcsökkentéssel, a nyugdíjak megadóztatásával, az egészségügy fizetőssé tételével vagy tömeges elbocsátásokkal kívánja kipréselni” – mondta Lukács Zoltán napirend előtt a Parlamentben.