A rezsicsökkentés pont a legszegényebbeket nem érinti

Az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján ismertette: a vezetékes gázszolgáltatásból és az áramszolgáltatásból is több százezer családot kötöttek már ki a szolgáltatók, vagy korlátozták a szolgáltatásukat a tartozásuk miatt. Az MSZP számításai szerint ezek az intézkedések körülbelül egymillió ember életét érintik.

Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta: a kormány által kezdeményezett 10 százalékos rezsidíj-csökkentés pont ezeket az embereket nem érinti, pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük rá.

Hozzátette: az MSZP-hez érkezett visszajelzések szerint van olyan a 10 százalékos csökkentés a valóságban sok helyen csak az 5 százalékot éri el, vagyis az "Orbán-kormány megint becsapta a családokat".

Kiemelte: ma Magyarországon a családok harmadának a fizetése csak a rezsire és az alapvető élelmiszerekre elegendő. A szocialista politikus szerint ezeknek a családoknak szinte semmit nem jelent a rezsicsökkentés, főleg az elmúlt években bevezetett új adók, valamint az élelmiszerek árának több mint 7 százalékos emelkedése mellett.

Ismertette: az országban jelenleg 4 millió ember él a létminimum alatt, 1,5 millió pedig a szegénységi küszöb alatt. Az MSZP szerint ez az elmúlt majdnem 3 év "bukott orbáni-gazdaságpolitikájának a hatása".

Kormos Kata az MSZP szóvivője a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban hozzátette: a közműszolgáltatóknál a fogyasztók 60 napnál régebbi tartozásai az elmúlt hónapokban 50 százalékkal nőttek. Hangsúlyozta azt is: a rezsicsökkentés elsősorban a gazdagabbaknak segít, hiszen ezzel az intézkedéssel az spórol többet, aki többet is fogyaszt.

Megismételte azt is: az MSZP programjában szerepel egy úgynevezett közüzemi minimumszolgáltatás meghatározása, amely minden esetben biztosítja a minimálisan szükséges áram- és gáz-mennyiséget.