Belföld | rokkantnyugdíj felülvizsgálat
2012. július 11. 12:59

A rokkantnyugdíjak felülvizsgálatáról még egyszer

A politikus úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a szocialista párt 2014-ben, a többi között a 300 ezer rokkant ember szavazatával, le fogja győzni a Fideszt, és ha ez megtörténik, visszaállítják a rokkantnyugdíjrendszert és baleseti rokkantsági nyugdíjakat, mert Magyarország az egyetlen civilizált ország, ahol nincs rokkantnyugdíj.

Az MSZP elnökségi tagja hosszan idézett hozzá írt levelekből, amelyekben egészségkárosodott emberek és hozzátartozóik panaszolják felülvizsgálati eljárásukat és ellátásuk megvonását.

Egyebek mellett idézett egy levélből, amelyben egy 58 éves rokkantnyugdíjas azt írta: ha elveszik az ellátását, a Parlament előtt benzinnel önti le, majd felgyújtja magát. Egy másik levélben egy 56 éves nő arról számol be, hogy huszonkét éve rosszindulatú csontdaganatot diagnosztizáltak a nyaki csigolyájában, a műtét után tíz évig szigorú orvosi felügyelet alatt állt. Most egy tízperces vizsgálat után - amelyen a felülvizsgálati bizottság több tagja, így elnöke sem volt ott - úgy döntöttek: rehabilitáció nélkül foglalkoztatható, ezért júliustól megvonják az ellátását. Idézte egy igazságügyi orvosszakértő véleményét is, aki egy internetes fórumon lassú népirtásnak nevezte a rokkant-felülvizsgálatot.

Korózs Lajos arról is beszélt, hogy szerinte a kormány nem akarja visszasegíteni a rokkantakat a munkaerőpiacra, csak az a célja, hogy elvegye az ellátásukat és megbélyegezze őket.

Sürgette, hogy a vállatoktól beszedett 62 milliárd forint rehabilitációs hozzájárulást teljes egészében a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjára fordítsák.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem igaz, hogy a szocialista kormány hozta azokat a szabályokat, amelyek alapján most a rokkantakat felülvizsgálják, a Fidesz ugyanis megváltoztatta a minősítési rendszert, nem segíti a rokkantak visszailleszkedését, ráadásul januártól eltörölte a rokkantnyugdíjat, így azok is méltatlan helyzetbe kerülnek, akik nem tudnak dolgozni.