A romák felzárkóztatására kötöttek együttműködési megállapodást az összefogás pártjai

Ötpontos, a romák felzárkóztatásával foglalkozó együttműködési megállapodást kötöttek az összefogás pártjai - jelentették be a szervezetek képviselői vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon.

Teleki László, az MSZP országos elnökségi tagja elmondta: olyan politikai nyilatkozatot alkottak, amely a romák integrációjáról szól. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt 24 évben egyetlen kormány sem tette meg azokat a lépéseket, amelyek a romák felzárkóztatásához szükségesek - mondta.
    
Hozzátette: a rendszerváltás után rengeteg munkahely szűnt meg, és ez a romákat rendkívüli mértékben sújtotta. "Nem csak romákról van szó, hiszen nagyon sokan, több millióan estek ki a munkaerőpiacról, és a kormányok egyike sem tudta kellőképpen kezelni ezt a problémát" - jegyezte meg.
    
A legfontosabbnak Teleki László azt nevezte, hogy a romakérdés megoldását össztársadalmi problémaként kezeljék.
    
Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke történelmi napnak nevezte a megállapodás megkötését, mondván, "soha ilyen széles összefogásban pártok nem kötelezték el magukat a romaintegráció iránt".
    
A rendszerváltáskor megszűnt 1,5 millió munkahelyet Magyarországon nem sikerült pótolni, ennek pedig "különleges és különös áldozatai" voltak a romák, hiszen sokkal súlyosabban érintette őket ez a probléma, mint másokat - mondta. Hozzáfűzte: emellett nőtt a romák kirekesztettsége, lenézése és megalázása. Ennek akar az összefogás most véget vetni - hangsúlyozta.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke azt mondta, hogy a magyarországi cigányság ügyét nemzeti ügynek tekintik, mert nemzetstratégiai jelentősége van, ez "nem egyszerűen és nemcsak a kisebbség ügye, hanem a társadalom egészének a felelőssége".
    
Gulyás József, az Együtt elnökségi tagja arról beszélt: az a felelősségük, hogy kidolgozzák a részletes programját mindannak, ami egy kormányprogramba emelhető, és valóban megváltoztatja a romák helyzetét a magyar társadalmon belül.
    
Popper Gábor, a Liberálisok országgyűlési képviselőjelöltje szerint jelenleg olyan világban élünk, amelyben a kisebbségek a többségi társadalom számára terhet jelentenek, és a hátrányos helyzetűek ügye fontosabb az EU, mint a kormány számára. "Úgy érezzük, hogy a megoldás most az összefogás pártjainak a kezében van és nem szeretnénk, hogy ez a kulcs kicsússzon a kezünkből" - jelentette ki.
    
A pártszövetség öt pontban megfogalmazott elképzelései szerint megálljt kell parancsolni a diszkriminációnak, javítani kell az oktatás minőségét és meg kell szüntetni a szegregációt, növelni kell a romák foglalkoztatottságát, az EU-s forrásokat igazságosabban kell elosztani, továbbá csökkenteni kell a gyermekszegénységet.