A sánta kutya meg a lóláb

Hányszor kell Matolcsy Györgyöt, Orbán Viktor jobb kezét hazugságon kapni ahhoz, hogy valami történjen? – kérdezte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában.

Kijelentette: minden idők legnagyobb nemzeti banki botrányának főszereplője Matolcsy György először azt hazudta, hogy az MNB-alapítványoknak juttatott jegybanki pénz elveszítette közvagyon jellegét. Végül az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy ez hazugság.

Később Matolcsy György azt hazudta, hogy tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, és a közérdekű adatokat nyilvánosságra fogja hozni – fogalmazott Tóth Bertalan hozzátéve, hogy ez még mindig nem történt meg, illetve amit közzétettek, azt bizonyos esetekben többféle adattartalommal tették, illetve furcsa dátumokkal.

Az még a Kárpát-medence géniuszától is rendkívülinek számít, ha előre tudja, hogy egy hónappal később milyen felhatalmazást fog kapni valamilyen befektetési döntéshez – tette hozzá.

Tóth Bertalan emlékeztetett Matolcsy György szavaira, melyek szerint a hazai közgazdászképzés és a pénzügyi kultúra erősítése a célja az MNB alapítványainak, ám az alapítványok szerződéseiből kiderült, hogy ez hazugság, hiszen milliárdokat fordítottak saját médiabirodalom kiépítésére, tízmilliárdok mentek el saját kereskedelmi bankok megszerzésére és feltőkésítésére, ahogyan ez látszik Matolcsy unokatestvérének bankjánál, illetve felesleges megbízásokkal súlyos százmilliókat juttattak rokonok és barátok cégeihez, sőt az egyik kurátor szerint az alapítványok valódi célja a Fidesz 2018-as választási sikerének elősegítése.

Tóth Bertalan kijelentette: Matolcsy sokadszor is lebukott; méltatlan a nemzeti bankhoz, hogy olyan vezetője legyen, aki hazudik, aki a rokoni kapcsolatokat, a magánérdeket előbbre helyezi a tisztségével érvényesítendő közérdeknél. Vagyis Matolcsy Györgyre mi magyarok sajnos nem lehetünk büszkék.

A képviselő elmondta azt is, hogy Matolcsy ügyeivel kapcsolatban lenne mit vizsgálni, ám a megkeresett szervek próbálják maguktól ellökni az ügyet.

Ráadásul a fideszes képviselők minden segítséget megadtak Matolcsy György szánalmas próbálkozásaihoz, így ahhoz is, hogy eltitkolja 266 milliárd forint közpénz felhasználását – tette hozzá.

Most, a 2017-es költségvetés elfogadásával újabb titkolózásokat készítenek elő, mert félnek a nyilvánosságtól, az újabb botrányoktól, és félnek attól, hogy nem tudják takargatni a kilógó lólábat, mert az egész ló látszik - fogalmazott.

Tóth Bertalan kijelentette: ha az állami cégek felelősen gazdálkodnak és hatékonyan gyarapítják a közvagyont, akkor nincs mitől félni. Félni akkor kell, ha úgy gazdálkodni, ahogy azt Matolcsy teszi az MNB pénzével, vagy ahogyan az MVM Partner üzletelt az Orbán közelinek mondott MET Zrt-vel.

A titkolózás nem megoldás, mert kormányváltás után az nem védi meg a felelősöket. A megoldást a felelősök leváltása, felelősségre vonása és az eltékozolt közvagyon visszaszerzése jelentheti – fogalmazott az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Tóth Bertalan felszólította a fideszes képviselőket, hogy ne falazzanak a bűnözőknek, „ne falazzanak ahhoz, hogy még több nemzeti vagyon veszítse el közvagyon jellegét.

Kapcsolódó párttagok