A spekulánsok helyett a szegényeket sújtja a sárgacsekk-adó

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfőn, az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a hétfőn elfogadni tervezett új tehernek már a neve is hamis, mivel azt csak akkor lehetne illetékként kezelni, ha az állam az abból befolyó bevételekből közvetlenül fedezne valamilyen szolgáltatást.   

"Sok kicsi sokra megy" - válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy a változtatások mennyivel nehezíthetik majd meg a háztartások életét. Józsa István kifejtette: ezentúl nem lehet majd úgy elmenni a közértbe, vagy adót, kamatot fizetni, hogy azt ne terhelje adó, ami a telefonadó akár csak szintén néhány száz forintjával kiegészülve már érezhető terhet jelenthet az alacsony keresetű családoknak.
    
Kiemelte, a kormány a sárgacsekk-adóval "jégszekrényben tartja" a magyar gazdaságot és a belföldi fogyasztást, így az Orbán Viktor kormányfő által ismertetett munkahelyvédelmi akcióterv sem érheti el a célját.     

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emellett kitért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a tranzakciós illetékről szóló előterjesztéshez múlt pénteken benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatára is, amely szerinte tévesen kelti azt a látszatot, hogy a sárgacsekk-adó nem vonatkozik a hitelügyletekre, a valóságban ugyanis csak a hitelfelvétel kap mentességet, a törlesztőrészletek fizetése nem.   

Józsa István tájékoztatója végén összegzésként azt mondta, szerintük új adók helyett inkább a gazdaság teljesítőképességét kellene javítani azért, hogy "ne az emberektől kelljen elszedni a pénzt".   

Közölte továbbá, hogy az MSZP szeptember 6-án tartja azt az évadnyitó frakcióülését, amelyre korábban meghívták Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert is azért, hogy tájékoztatást kérjenek, miként alakul a kormány tervezett hitelfelvétele, illetve, hogy a szocialisták bemutathassák addigra elkészülő alternatív jövő évi költségvetési javaslatukat.