Gazdaság | Szabad Sajtó-díj 2015
2015. március 14. 16:09

A szabadságharc szellemének arculcsapása a kormány tevékenysége

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint amit a kormány évek óta tesz, az az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemének arculcsapása.

Tóbiás József szombaton Budapesten a Szabad Sajtó-díj átadásán emlékeztetett arra, hogy 1848 egyik leghatározottabb követelése az volt, hogy legyen szabad a sajtó. Hangoztatta, a rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása "alig leplezett kormányzati szándék".
    
Véleménye szerint a szabad sajtó nem az állam, a kormány ellensége, hanem a demokrácia védőbástyája. Aki szabad sajtót követel, az egyben szabad hazát követel - fogalmazott.
    
Sajnálatosnak nevezte, hogy március 15-én kapcsol nagyobb fokozatra a hatalom, amikor "beindul az állami propagandagépezet". Az ellenzéki politikus cinizmusnak minősítette, hogy "az orbáni propagandatévé" Petőfi nevét veszi fel.
    
A pártelnök szerint ma az állami pénzből működtetett hírszolgáltatás a cenzúra és a hírhamisítás szinonimája. Szerencsére a hazudozás, az öntömjénezés, a valóság elhallgatása nem téveszti már meg a polgárokat - jelentette ki, hozzátéve: egyre többeknek van elegük az 1848 szellemét, a magyar progresszió minden elemét tagadó kormányból. A polgárok változást akarnak és el is érik, ahogy elérték Újpesten, Veszprémben, úgy elérik, Ajkán, Tapolcán és Sümegen - mondta.
    
Legkésőbb 2018-ban olyan magyar köztársaság lesz, ahol szabad a sajtó, ahol a közmédia közszolgáltatást végez - szögezte le.
    
Az elnök-frakcióvezető kijelentette, büszke arra, hogy az MSZP újra magáénak érzi 1848 hármas jelszavát, az egyenlőséget, a szabadságot, a testvériséget. Ma a közvélemény, a közakarat elnyomás alatt van, az egyenlőség, a szabadság  és a testvériség fájóan hiányzik: mindegyiket igyekszik elfojtani a Kelet felé kacsintó, a teljhatalmat építő, kifosztó és kizsákmányoló orbáni akarat - hangsúlyozta.
    
Tóbiás József jelezte, hogy a MSZP a nemzeti ünnepen, vasárnap mind a 106 egyéni választókerületben tart ünnepi megemlékezést.
    
Beszédét azzal zárta: "éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!"
    
Kránitz László, az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke elmondta, hogy 1994-ben adták át először a Szabad Sajtó-díjat. Az alapítványi elnök szerint a díjnak most is van aktualitása, hiszen az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy a hatalmon lévők minden eszközt bevetve próbálják akadályozni azon médiumok működését, amelyek az övéktől eltérő véleményt képviselnek.
    
Az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány által odaítélt díjat idén Grecsó Krisztián költő, író, Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa és a Kanadai Magyar Hírlap nevű online újság kapta meg. Posztumusz ítélték oda a díjat a 2013-ban elhunyt Hovanyecz László újságírónak, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettesének.
    
A díjátadón mások mellett jelen volt Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Mesterházy Attila volt pártelnök is.