A szakbizottság hallgassa meg az államtitkárt és az intézményvezetőt!

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a parlamenti testület nem ítélőszék, de a vizsgálati eredmények birtokában általános tanulságokat levonhat a halálesetekből, ezzel pedig segíthet elkerülni, hogy a tragédia bárhol megismétlődjön.

Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy az Országgyűlés augusztus végi rendkívüli ülésével egy időben üljön össze az egészségügyi bizottság, és hallgassa meg Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, valamint Csiba Gábort, a kórház - beosztásából a vizsgálat idejére felfüggesztett - főigazgatóját.

A szocialista politikus elmondta, tény, hogy a koraszülött csecsemők veszélyeztetettebbek, de kilenc haláleset ilyen rövid időn belül szokatlan, a miskolci koraszülöttintenzív-osztályon is példátlan.

Jelezte, nem céljuk az intézmény hírnevének rongálása, az egészségügybe vetett hit rombolása, vagy hogy politikai üggyé tegyék a vizsgálatot, de mivel a hírek lehetséges fertőzésről, szakmai hibákról szólnak, és gondatlanság gyanúja miatt feljelentés is történt, az egészségügyi bizottság feladata, hogy tájékozódjon, meghallgassa a vizsgálat tanulságait, és ha kell, kiegészítse azokat.

Tukacs István emellett együttérzését fejezte ki az elhunyt csecsemők szüleinek.