Belföld | Kriza Ákos Miskolc
2015. április 07. 15:03

A szegénységet nem betiltani kell, hanem megszüntetni!

Egészen megdöbbentő botrány robbant ki néhány napja Miskolcon. Miskolc fideszes polgármestere visszautasította a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételosztásra szóló felajánlását, amelyet a város rászoruló gyermekeinek szerveztek volna. Kriza Ákos embertelen fellépése elképesztő és gyalázatos. Akármire hivatkozik is, döntése Miskolc városához és a város minden korábbi vezetőjéhez méltatlan tett. 

Miskolc egyéni országgyűlési képviselőként magam is naponta tapasztalom azt a szegénységet, amely városunkat és környékét jellemzi. Nem véletlen, hogy az MSZP helyi szervezete is több ételosztási akciót szervezett. Miskolcon az elmúlt években évszaktól és helyszíntől függetlenül tömeges igény volt a karitatívan osztott ételre.

Kriza Ákos embertelen döntése azt mutatja, hogy Miskolc vezetőjének fogalma sincs a városban uralkodó állapotokról. Jó hír azonban, hogy a város lakossága azonnal reagált a vállalhatatlan döntésre. Erős, több száz fős civil összefogással szembeszállt a fideszes hatalmi gőggel és „Sok éhes száj van” címmel ma délután 3 órára ételosztást szervezett a városháza közelébe. 

A szervezők mellett jár a köszönet azoknak a jóérzésű embereknek is, akik az ország minden pontjáról tettek felajánlásokat. Miskolc és az ország összefogásának példája azt mutatja, hogy igenis lehet és érdemes szembeszállni a szegénységet bűnnek tartó Fidesszel. 

Ami pedig a gyermekéhezés problémájának tartós és állandó megoldását illeti: a szegénységet nem betiltani kell, hanem megszűntetni. Az MSZP által a jövő évi költségvetéshez benyújtott határozati javaslat arra kötelezné a kormányt, hogy a rászoruló gyermekek számára az év minden napján biztosítsa az ingyenes étkezést. Az MSZP azt várja, hogy a kormány legkésőbb 2016-tól oldja meg végre a rászoruló gyermekek egész éves étkeztetését!

Varga László
országgyűlési képviselő