Belföld | Károlyi-szobor demokrácia
2012. március 29. 10:46

A szobrot el lehet vinni, a demokrácia szellemiségét nem

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke csütörtökön délelőtt, a Parlamentnél tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az eljárásnak nemcsak politikai és erkölcsi, hanem jogi tartalma is van. Az V. kerületi jegyző bontási engedélye nem tartalmaz jogorvoslati lehetőséget, és előírja, hogy este 6 és reggel 7 óra között tilos építési munkát végezni. A szobor azonban este hatkor még állt, reggel fél nyolckor viszont már nem - mondta a politikus.
    
Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője azt hangsúlyozta, hogy "akár tetszik Orbán Viktornak (...), akár nem", három év múlva a szobor újra a Kossuth téren fog állni. A hatalom "gőgje" arra volt képes, hogy az éjszaka leple alatt vigyék el a szobrot - mondta.
    
Hozzátette: a történelmi múlt meghamisítása indult el a Kossuth tér átépítésével, és ez a múlt "Gömbös Gyulákat és Szálasikat" idéz a magyar nemzet fejlődéséért sokat dolgozó emberekével szemben.
    
A Károlyi-szobrot csütörtök hajnalban szállították el a Kossuth térről felújítása miatt.
    
Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. A siófoki képviselő-testület február 23-án már elvi döntést hozott a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.