mszp.hu | Belföld | Matolcsy György | Matolcsy-akták
2016. május 17. 14:17

A szocialista frakció már aláírta Matolcsy felmondólevelét

Ma meglesz a szükséges ötven képviselői aláírás ahhoz, hogy az Országgyűlés az MSZP kezdeményezésére megvizsgálja Matolcsy György elmúlt éveinek tevékenységét – jelentette be sajtótájékoztatón Tóbiás József.

Az MSZP pártelnök-frakcióvezetője rámutatott, hogy a vizsgálatot még indokoltabbá teszi, ami a hétvégén kiderült: a jegybanki közpénzekből nem csupán rokonok, barátok és haverok részesültek, hanem a jegybank elnöke személyesen a Fidesz szekerét kívánja tolni.

A közpénz minden körülmények között az állam tulajdonát képezi – jelentette ki a politikus, és emlékeztetett, hogy a kormányoldal olyan törvényt akart, amely a közpénzből magánpénzt csinál. Hozzátette, hogy hiába emlékszik Tállai András államtitkár úgy, hogy ez mindig is közpénz volt, a köztársasági elnök kezdeményezésére az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy az a többszázmilliárd forint közpénz.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló jelenleg hatályos törvény egyértelműen kimondja a szervezet és vezetője politikamentességét – hangsúlyozta a pártelnök, aki figyelmeztetett, hogy Matolcsy György közvetetten a Fidesz esetleges választási győzelmét hivatott támogatni azokból a milliárdokból, amelyek közpénzként az alapítványaiból rendelkezésére állnak.

Tóbiás József úgy vélekedett, hogy a jegybank elnöke a törvényi értelemben már nem jegybankelnök, hanem fideszes politikus, márpedig, ha politizálni akar, akkor azt nem az MNB elnökeként kellene tennie.

Ezért, hogy erre lehetőséget teremtsünk, szerdán fél tizenkettőkor a jegybankban Tóbiás József átadja Matolcsy Györgynek a felmondólevelet, amit a szocialista frakció írt alá, mert a jegybankelnök nem tartja be a saját maga által támogatott törvényeket sem – mondta a pártelnök-frakcióvezető.

Kapcsolódó párttagok