A TAO közpénz – bánjanak is vele úgy!

A látványsportágak társasági adóból (tao) befolyó bevételei átláthatóságának megteremtését szorgalmazza az MSZP.

Bárány Balázs, a párt elökségi tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón közölte: a tao-pénzekkel összefüggésben teljes körű, tételes elszámolás készítésére kérik a sportági szakszövetségeket 2011-ig visszamenőleg. Ha ezeket az adatokat nem hozzák nyilvánosságra, akkor az MSZP közérdekű adatigényléssel fog élni - jelezte.
    
A politikus azt is kérte, hogy engedjék ki a fideszes politikusok a "hűbérük alól" a sportszervezeteket.
    
Bárány Balázs a nemrég kinevezett Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt arra kérte, hogy segítsen megteremteni az átláthatóságot.
    
Mint mondta, a Fideszhez köthető a tao-szabályozás, az elbíráló sportági szövetségek vezetői, a kedvezményezett egyesületek, illetve a finanszírozók is. "A tao definíciója nem más, mint a sportra rátelepedő fideszes nagyurak saját szabályaik alapján osztanak közpénzt saját maguknak úgy, hogy a felhasználást is ők ellenőrzik" - fogalmazott.
    
A személyi összefonódásokra példaként említette, hogy kosárlabda-szövetséget Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere, a kézilabda-szövetséget Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének fideszes polgármestere elnökli.
    
Problémaként említette az átláthatatlanságot, ami szerinte azért gond, mert nem magánadományról, hanem közpénzről van szó. Megjegyezte: a Transparency International és az Európai Bizottság szerint is közpénzekről van szó.
    
Bárány Balázs azt is kifogásolta, hogy a szakszövetségeknek nem kell tao-ügyben eleget tenniük az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, illetve hogy szakmaiatlan a felhasználás.
    
Emlékeztetett arra, hogy 2011 óta egyes cégeknek a társasági adójuk egy részét nem a központi költségvetésbe kell befizetniük, hanem az öt látványsport, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong támogatására fordíthatják. Megjegyezte, 2011 óta 204 milliárd forint ment ezekre a látványsportágakra a taón keresztül.