A tündérmese vége

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, "három év kiesett a magyar gazdaság fejlődéséből", nem tartottunk ott 2013 nyarán, mint ahol tartottunk 2010 nyarán.

Hozzátette: a parlament által kedden tárgyalt 2012-es zárszámadás feketén-fehéren megmutatja, hogy véget ért a sosem volt Matolcsy György-féle tündérmese, hiszen a tavalyi költségvetés egyetlen fő mutatója sem teljesült. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előrejelzésekkel ellentétben nem nőtt, hanem zsugorodott a gazdaság. Tavaly 3,4 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, 1100 milliárd forint megszorítást hajtott végre a kormány - mondta.

Józsa István szerint egyedül az adófizetők teljesítettek jobban, 453 milliárd forinttal több adót fizettek be, mint korábban. 2012 az elrugaszkodás éve helyett az elszegényedés éve volt - fogalmazott, hozzátéve, a TÁRKI adatai szerint 4,6 millió magyar él a szegénységi küszöb alatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy csökkent az alkalmazottak száma a versenyszférában tavaly.

Józsa István szorgalmazta, hogy a kormány a forgalom élénkítése érdekében csökkentse az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját.

Kérdésre válaszolva pesszimista pályának tartotta azt, hogy Varga Mihály kedden egy írásbeli kérdésre válaszolva közölte, jövőre a GDP 1,9 százalékkal nőhet, majd a bővülés 2015-ben és 2016-ban 2,3, illetve 2,5 százalékra gyorsulhat, a 2017-2022-es évekre pedig, kedvező nemzetközi konjunktúra esetén 2,5-3,5 százalékos éves növekedési ütem prognosztizálható. Józsa István szerint ez a bizalomvesztés prognózisa, a befektetők bizalmának elvesztése mellett ilyen növekedésre lehet számítani.