A választás arról szól, tudunk-e élni a lehetőségekkel

Az MSZP szerint a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás arról szól, hogy képesek-e élni a magyarok a számukra biztosított lehetőségekkel. Erről Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke beszélt Ujhelyi István szocialista EP-képviselőjelölttel tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormánynak be kellene fejeznie azt, hogy "versenybe szidja" az EU-t, mivel Magyarországnak soha ennyi lehetősége nem volt. Tehetetlenséggel vádolta a magyar politikusok tevékenységét az európai uniós források befagyasztásával összefüggésben, és azt mondta: nagyon örülne, ha a kormánytagok "fácán helyett inkább az európai uniós forrásokra vadásznának".

A bizottsági alelnök a Corvinus Egyetem előtt elmondta, "a magyar politikusok impotens viselkedése és tehetetlensége" abból is látszik, hogy sajtóhírek szerint most már a kutatás-fejlesztésre fordítható uniós források is veszélybe kerültek, nem fizetik ki azokat Magyarországnak.

Mint mondta, azzal az elvárással fordul a szocialista EP-képviselők felé, hogy tágítsák Magyarország lehetőségeit.

Ujhelyi István közölte, olyan politikát kell folytatni, amelyben a diákok, a szüleik és a magyar oktatási rendszer minden dolgozója úgy érzi, érdemes itthon tanulni, és érdemes itthon kamatoztatni a megszerzett tudást.

Az EP-képviselőjelölt beszélt arról is, hogy olyan országot szeretnének, ahova a külföldön tanult fiatal haza akar jönni munkát vállalni.

Hozzátette: az elmúlt években mintegy negyvenezer diák tanult az EU segítségével külföldön, és több mint négyezer külföldi diák érkezett a magyarországi felsőoktatási intézményekbe.

Ujhelyi István szerint az EP-ben arra is figyelnie kell az MSZP-nek, hogy vigyázzon a magyar diákoknak lehetőséget biztosító programokra, ha a magyar kormány továbbra is bukdácsol, a Jobbik pedig a kilépést szorgalmazza. Ígéretet tett arra, hogy olyan uniós programokat hoznak Magyarországra, amelyek segítik a diákok nemzetközi tapasztalatainak megszerzését, és amelyek olyan Magyarországot biztosítanak, ahova érdemes hazajönni. Példaként az ifjúsági garanciaprogramot említette.

A sajtótájékoztató végén Kunhalmi Ágnes magyar oktatási rendszerre vonatkozó kéréseit beleírta Ujhelyi István piros könyvébe, amelyben a képviselőjelölt a választópolgárok brüsszeli elvárásait gyűjti.