Belföld | pártszavazás választmány
2011. május 28. 16:00

A választmány támogatta az elnökség javaslatát

Az Orbán-kormányról szólva a választmány elnöke úgy fogalmazott: tudjuk, hogy a kormány szakemberekből áll, társadalmi szempontból a villanyszerelő szakmát űzik, hiszen az emberekbe „bevezették az elmúlt időszakban a feszültséget, az éléskamrákba pedig a voltot”.

Ma már elmondhatjuk, hogy nem kapott társadalmi felhatalmazást arra a társadalmi-gazdasági rombolásra a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP, amit tett – vélekedett Simon Gábor.

Hozzátette: az ülésen Mesterházy Attila, a párt elnöke több pontban bizonyította, hogy az elmúlt egy év a leépülést jelentette az ország életében, hogy a kormányzásra nem készült fel a Fidesz, csak a hatalomváltásra, illetve perverznek nevezte a Fidesz-KDNP társadalompolitikáját azon oknál fogva, hogy amit a szegényektől elvesznek, azt a gazdagoknak adják, utalt a kormány adópolitikájára.  

Simon Gábor, a választmány elnöke a testület ülését követően elmondta: a választmány támogatta az elnökség javaslatát, s csak a Gyurcsány-platform kérdéssoráról írt ki pártszavazást, nem egészítette ki azt újabb felvetésekkel.

Így az MSZP tagjai június 22-e és 28-a között dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthetik, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A pártszavazás kiírásához a választmány kétharmadának támogatása volt szükséges.

Simon Gábor tájékoztatóján a pártszavazásról folyó választmányi vitát jóízűnek nevezte, hozzátéve, hogy az nem volt érzelemmentes. Elmondta, hogy felszólalt Gyurcsány Ferenc is; szavai szerint a volt kormányfő azt hangsúlyozta, hogy nem az elnöki poszt megszerzése érdekében indítványozott pártszavazást, hanem azért, hogy az MSZP-n belüli viszonyokat tisztázzák.

Azzal kapcsolatban, hogy a voksolást csak a Mesterházy Attila által kezdeményezett kongresszus után tartják meg, kifejtette: így lehetőség nyílik arra, hogy ezekről a kérdésekről előbb a párt nyilvánossága előtt vitatkozzanak, majd azután döntsenek.