A Wikipédia alapján dolgoztak az értékbecslők az MNB ingatlanvásárlásainál?

Újabb adatokat sikerült kiperelnie Burány Sándornak a Magyar Nemzeti Bank ügyeivel kapcsolatban. Közben törvénytelenné vált a monetáris tanács működése is.

Jogerősen pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen a szocialista Burány Sándor. Ezt maga az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese közölte csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a jegybanknak azokat tájékoztatókat kell nyilvánosságra hoznia, amelyek a felügyelőbizottságnak készültek az ingatlanvásárlásokról.
   
Az MSZP-s politikus tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla a nap folyamán szóban hirdette ki jogerős ítéletét, amelynek a jegybank 15 napon belül köteles eleget tenni.
    
Burány Sándor elmondta, az általa korábban kiperelt iratokból az állapítható meg, hogy az ingatlanvásárlások esetében az értékbecslések zömét egyetlen cég intézte, méghozzá lényegesen magasabb áron, mint ahogy az első ajánlatában szerepelt.
    
Szerinte az értékbecslések hitelességét megkérdőjelezi, hogy azok negyede nem saját munka, hanem az internetről levett, forrásmegjelölés nélküli idézet.
    
Kitért arra, hogy az Eiffel Palace esetében - Trócsányi László ügyvédi irodájának bevonásával - egy nemzetközi hírű cég készítette el az értékbecslést. Annak azonban szépséghibája - folytatta - , hogy az MNB szempontjai alapján készült, azaz nem az volt a cél, hogy a jegybank a működéséhez a lehető legolcsóbban vásároljon közpénzből irodaházat, hanem az, minél nagyobb befektetési értéknek feleljen meg az ingatlan.
    
Burány Sándor szólt arról is, hogy szerinte a monetáris tanács egyik tagjának lemondásával a testület működése törvénytelenné vált. Kifejtette: a törvény szerint a tanácsban a belső tagok, vagyis a jegybankelnök és az alelnökök száma nem érheti el a külső tagok számát, most viszont egyformán négy belső és négy külső tagja van a tanácsnak.
    
Szerinte a monetáris tanács semmilyen döntést nem hozhat, amíg a törvényesség helyre nem áll.
    
Emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György jegybankelnök már kezdeményezte a tag mihamarabbi pótlását. Ennél sokkal egyszerűbben helyre lehetne állítani a nemzeti bank és a monetáris tanács törvényes működését: Matolcsy György lemondásával - közölte.
    
Bártfai-Mager Andrea, az MNB monetáris tanácsának Országgyűlés által választott tagja július 6-i hatállyal lemondott, mert őt nevezték ki a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak.

Kapcsolódó párttagok