Gazdaság | Fellegi Tamás költségvetés 2012
2011. december 14. 16:23

A zárolás nem elég!

A szocialisták hétfői frakcióülésükre meghívták Fellegi Tamást, hogy adjon tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon képviselt kormányzati álláspontról.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a feltételezett gazdasági visszaesés miatt a kormány által jövőre tervezett 1400 milliárd forinton túl számításaik szerint további 200-400 milliárdos kiadáscsökkentés szükséges, amit lehetetlen zárolással megoldani.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az MSZP két hónapja a következő évi költségvetés tarthatatlanságára figyelmezteti a kormányt, de az eddig nem hallgatott rá, így már csak két hét maradt az újratervezésre. Ha ez nem történik meg, jövőre biztosan pótköltségvetésre lesz szükség - tette hozzá, megjegyezve: a miniszterelnök a múlt héten szintén a költségvetés áttervezéséről beszélt, hétfőn viszont már azt mondta, hogy a főszámokon nem szabad módosítani.

Pártja álláspontjáról szólva Mesterházy Attila elmondta: az MSZP olyan költségvetést tudna támogatni, amely segíti a munkahelyteremtést, esélyt ad a gazdasági növekedésre és nem a legnehezebben élőkre teszi a megszorítások terheit.

Ezzel összefüggésben bírálta a parlamentben kedden elfogadott új munka törvénykönyvét, mondván, hogy az a kabinet véleményével ellentétben nem bővíti majd a foglalkoztatási lehetőségeket, hanem - a minimálbér-emeléssel együtt - elbocsátási hullámhoz vezethet.

Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy a szocialisták hétfő délelőtti frakcióülésére meghívták Fellegi Tamást, aki tárca nélküli miniszterként vezeti a Nemzetközi Valutaalappal tárgyaló magyar delegációt, hogy tájékoztatást kérjenek tőle a kormány tárgyalási pozíciójáról.