Belföld | Klubrádió demokrácia médiatörvény
2012. május 24. 12:20

Áder forduljon az Alkotmánybírósághoz!

Mandur László országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a Klubrádiót is érintő törvénymódosítás szándéka, tartalma és az elfogadásához vezető eljárás is felháborító. A szocialisták ezért arra kérik az államfőt, ne írja alá a demokratikus normákkal ellentétes jogszabályt, és kezdeményezze, hogy az Ab mondjon véleményt annak alkotmányosságáról.

A képviselő kifejtette: a törvénnyel egyedi esetre, a Klubrádióéra hoztak általános szabályt, azzal a céllal, hogy a rádió közösségi adóként ne nyerhesse el a 92,9 MHz-es frekvenciát, amelyről nyár elején dönt másodfokon a bíróság.

Lendvai Ildikó azt mondta, az elfogadott módosítással közösségi rádió csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által kiírt pályázaton kaphat frekvenciát, a még az Országos Rádió és Televízió Testület kiírásán győztes Klubrádió nem juthat ilyenhez.

Kifogásolta azt is, hogy érvényben marad az a változtatás, amely szerint nem nyerhet el pályázaton másik frekvenciát az a rádió, amelyet egy másik frekvenciapályázaton már nyertesnek hirdettek. Ráadásul - tette hozzá Lendvai Ildikó - a törvény lehetőséget ad arra, hogy a médiatanács "a végtelenségig" húzza a bírósági ítéletek végrehajtását.

A szocialista képviselő ahhoz hasonlította a médiaszabályozás Ab által előírt módosítását, mint amikor csak félig húznak ki egy rossz fogat, de a gyökere bent marad. Példaként hozta, hogy nem változtattak a médiatanács összetételén.