Belföld | környezetvédelem
2015. január 13. 14:31

Áder János kezdeményezzen konzultációt a környezetbarát energiaforrásokról és az útdíjról!

Az MSZP Áder János köztársasági elnököt arra kéri, hogy ha valóban fontos számára a környezetvédelem, kezdeményezzen konzultációt a parlamenti pártokkal az olcsóbb és tisztább energiaforrások alkalmazásáról és az útdíjrendszer környezeti terheinek enyhítéséről.

Beke Károly, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: itt az ideje, hogy az államfő megtöltse tartalommal azt, amit a környezeti értékek fenntartható megóvásáról a napokban mondott, és fellépjen az "avítt fideszes politikával" szemben.
    
A napelemekre kivetett termékdíjjal összefüggésben az elnökségi tag azt mondta, az nem szolgálja Magyarország fenntartható fejlődését, csak a pénzbehajtásról szól, mert különben összedőlne az agyaglábakon álló költségvetés.
    
Beke Károly szerint ugyanakkor a legképtelenebb pénzbehajtásról van szó, hiszen az egyik leginkább környezetbarát energiaforrásra, a napelemekre vet ki a kormány zöldadót. Ugyancsak kifogásolta, hogy nulláról 28 forintra emelik a sűrített földgáz jövedéki adóját.
    
A szocialista politikus szerint egyetlen egy uniós irányelv sem kötelezi arra a kormányt, hogy egy megújuló energiaforrásra kétszer akkora terhet rakjon, mint a sokkal veszélyesebb savas akkumulátorokra. Arra sem kötelezi Magyarországot az unió, hogy ötször-hétszer akkora terhet rakjon a napelemekre, mint az uniós átlag - mondta.
    
Véleménye szerint a napelemekre kivetett termékdíj bevezetésének "rejtett" indoka a fideszes kormányzati korrupció. Hozzátette: csak azok fognak ezentúl a 27 százalékos áfával és a megemelt termékdíjjal terhelt napelemet forgalmazni, akik megrendeléseket kapnak a kormánytól vagy a fideszes önkormányzatoktól.