Belföld | Budapest-törvény önkormányzat 2014
2014. június 02. 17:30

Áder János ne írja alá a Budapest-törvényt!

Az MSZP azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a Budapestet szétverő önkormányzati választási törvényt és forduljon előzetes normakontrollért az Alkotmánybírósághoz - közölte Botka László hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MSZP-t irányító országos választási bizottság vezetője közölte, az MSZP-frakciója elkezdi gyűjteni az országgyűlési képviselők egynegyedének aláírását, és ha a parlament elfogadja a "Budapest-törvényt", az államfő pedig aláírja, akkor utólagos normakontrollért fordulnak az Ab-hez.

Botka László azt mondta, hogy az ovb az MSZP-frakció javaslatára döntött ezekről a kezdeményezésekről.

Úgy értékelte, a Fidesz a választások előtt azt mondta, hogy "folytatja", és folytatják is, hiszen kétharmados parlamenti többségével csak a saját hatalmát akarja bebetonozni. Az előző ciklusban is erre használta a parlamenti kétharmadot - jegyezte meg.

Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető szerint egyértelmű, hogy a Fidesz kétharmados többség birtokában is fél azoktól a választóktól, akik a baloldali többséget adták Budapesten.

Hangsúlyozta: azt üzenik a kormánynak, hogy "tiszteletet a budapestieknek, tiszteletet Budapestnek!" Bejelentette, ahhoz, hogy ezt a tiszteletet kivívják, aláírásgyűjtésbe kezdenek a budapestiek között.

Közölte, a Fidesz egy "tisztességtelen, gyáva" törvénnyel - ami választási csalás is egyben - előre meg akja nyerni a választást. Hozzátette: a Fidesz a kisebbségből akar többséget csinálni, és 23 városrészre szakítanák Budapestet.

A frakcióvezető azt mondta, ebben a rendszerben nem maradna senki, aki összbudapesti érdekeket képviselne, és belátható, hogy a fővárosi közgyűlésbe beülő polgármesterek a helyben őket megválasztó kerületi polgárok érdekeit tartanák szem előtt.

Horváth Csaba szerint ennek eredményeként első- és másodrangú állampolgárok létre. Kifejtette: elsőrangú állampolgár az, aki "olyan polgármestert választott, aki jóban van Orbán Viktorral, az ő haverja". Úgy folytatta, az V. kerületben lesz zenélő szökőkút minden sarkon, a XVIII. kerületben pedig maradnak a poros földutak. Megjegyezte, ez a javaslat arról szól, hogy "annyit érsz, ahol laksz", egy belvárosi polgár szavazata négyszer-ötször többet érhet majd, mint egy lakótelepen élőé.

A törvény "kárt és szétesést, és a város romlását jelenti" - értékelt az MSZP-s politikus, aki szerint a módosítás további negatívuma, hogy megszűnhet Budapest "gazdasági, politikai és kulturális motor szerepe".