Belföld | Áder János önkormányzati törvény
2014. június 12. 17:47

Áder kérjen normakontrollt az önkormányzati törvényről!

Áder János államfőhöz fordult az MSZP csütörtökön, azt kérve tőle, hogy ne írja alá a héten elfogadott önkormányzati törvényt, hanem kérjen az Alkotmánybíróságtól normakontrollt.

Erről Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető számolt be a sajtónak a Sándor-palota előtt, miután levelüket személyesen adták át a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetőjének.

A politikusok szerint a parlament a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásáról tisztességtelen törvényt, olyan jogszabályt fogadott el, amely a választást elcsalva kis politikai támogatottságból teremtene többséget a kormányoldal számára

Horváth Csaba úgy fogalmazott: azt várják az államfőről  hozza meg az egyetlen döntést, amelyet egy ilyen tisztességtelen törvény elfogadása után egy tisztességes ember megtehet”. A politikus antidemokratikusnak, a többség érdekeit sértőnek tartja a jogszabályt – közölte.

Bárándy Gergely azt mondta: azért hozták el levelüket személyesen az elnöki hivatalba, hogy saját érveik mellett tolmácsolhassák a tiltakozó társadalmi szervezetek álláspontját is, amelyek közül a Helsinki Bizottságot, a Társaság a Szabadságjogokért valamint az Eötvös Károly Intézetet emelte ki.

Közölte: azt próbálják elkerülni, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztását jelentősen megváltoztató jogszabályt a választáshoz egészen közel vagy esetleg az után semmisítené meg az Ab. Azt is elkerülnék, hogy későn derüljön ki arról: a nemzetközi jogba ütköző.

A politikusok mögött a sajtótájékoztató alatt pártaktivisták és az MSZP munkatársai Ne írt alá János! feliratot tartottak fel.