Belföld | Endrésik Zsolt Áder János államfő
2012. május 02. 16:25

Áder Orbán embere

A képviselő úgy foglalt állást, hogy Áder Jánosnak pártpolitikusként, ismerve a jelölésének és a megválasztásának körülményeit, nehéz dolga lesz, amikor a nemzet egységét akarja kifejezni, illetve be akarja tölteni a demokrácia és a jogállam működéséhez nélkülözhetetlen ellenőrző szerepét.

Hozzátette: az MSZP - amely nem vett részt az államfőválasztásban - annak örült volna, ha a kormányoldal nem egy fideszes pártkatonát választ köztársasági elnökké. Ugyanakkor azt mondta, a szocialisták kíváncsian várják, hogy Áder János miként szerez érvényt a megválasztása után tett vállalásainak, illetve hogy abban valós szándékait fogalmazta-e meg.

***

Az MSZP a kormány és a rendőrség fellépését várja azután, hogy a Jobbik-frakcióból kizárt Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő a párt edelényi majálisán Kalasnyikovval lövöldözött - mondta Simon Gábor a párt elnökségének szerdai ülése után újságíróknak.

Az MSZP elnökhelyettese úgy fogalmazott: ezzel és több más közelmúltbeli akcióval - így az európai uniós zászló elégetésével - a Jobbik megmutatta az igazi arcát. Hiányolta ugyanakkor a kormány fellépését ezekben az ügyekben, azt állítva: a Fidesz a Jobbik foglyává vált.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP tesz-e feljelentést Endrésik Zsolttal szemben, Simon Gábor azt mondta: a fellépés a kormányzat felelőssége.