Belföld | médiahatóság médiatörvény
2012. május 18. 14:01

Áder óvja meg a sajtószabadságot!

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes pénteki Budapesten tartott a sajtótájékoztatóján a médiatörvény megváltoztatását bírálta. Szerinte a törvényjavaslat - amelynek módosító indítványairól pénteken döntött a Ház - nem orvosolja a legfontosabb kifogásokat, nem változtat a médiatanács hatáskörén és összetételén.

Hozzátette: megítélésük szerint az elfogadott módosítók egyike a Klubrádió "megsemmisítését" szolgálja, lehetővé téve, hogy a Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság Médiatanácsa ne hajtsa végre a rádióadónak kedvező bírósági döntéseket.

Lukács Zoltán azt mondta, ha a parlament a jövő héten elfogadja a médiatörvény módosítását, "a sajtószabadság Áder János köztársasági kezébe kerül". Az MSZP ezért arra szólítja fel az államfőt, hogy az alkotmányosság őreként ne írja alá a médiaszabadság korlátozását szolgáló törvénymódosítást, és lépjen fel a Fidesznél, hogy a jövőben tartózkodjon a jogállami normákkal ellentétes lépésektől.

A szocialista politikus szerint ez Áder János vizsgája lesz: ha átengedi az említett szabályozást, világossá válik, hogy az államfő békülékenysége csak álca volt.